středa 2. října 2024

Izrael decimuje Libanon leteckými údery. Za neděli zemřelo přes sto lidí

I když je Jeruzalém terčem silné kritiky za vojenské akce v sousedním Libanonu, pokračuje v nich s neztenčenou intenzitou. Oběti jsou i ve vedení Hizballáhu.

GYoYNCJX0AAspT4

Libanonská města připomínají apokalypsu.
Zdroj: X

  • Libanonská města připomínají apokalypsu.
  • Zdroj: X

Izrael nezmírňuje své tažení proti libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh ani poté, co jeho úder v pátek večer zabil vůdce skupiny Hassana Nasralláha. V neděli pozdě večer izraelská armáda potvrdila údery na hlavní město Bejrút i na jih země, kde vede hranice se Židovským státem. Libanonské úřady pak přišly se zprávou, že při nedělních útocích přišlo o život více než sto lidí. Další utrpěli zranění. Kromě Bejrútu nejsilnější údery mířily na města Baalbek a Sidon.

Jeruzalém rovněž oznámil, že přišel o život další z vysokých představitelů Hizballáhu Džamáa Islamíja. Kvůli tomu, i kvůli smrti Nasralláha, oznámil íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí, že celý arabský svět by se měl nyní spojit v odvetné akci vůči Izraeli. Írán je dlouhodobý hlavním podporovatelem Hizballáhu i hnutí Hamás, s nimiž Židovský stát válčí v Pásmu Gazy.

Eskalace napětí na Blízkém východě je terčem kritiky řady světových mocností i mezinárodního společenství. O situaci v Libanonu bude dnes přímo v Bejrútu jednat francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot.

Autor: Jan Skala

Související

GY0o25kWUAIsfPA
Zahraniční

V Tel Avivu i Jeruzalémě zní sirény. Stovky íránských raket dopadají na Izrael

478336223_84c90142b2_o
Zahraniční Aktualizujeme

IDF: Hassan Nasralláh již nebude moci terorizovat svět!

GYd1i-tb0AAIJYL
Zahraniční

Důsledek silných dešťů. Sesuv půdy ve zlatém dole zabil 15 pracovníků

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany