Izrael chce zabránit humanitární tragédii. Povolí dodat jihu Gazy potřebné palivo

Izrael by mohl pomoci zmírnit utrpění obyvatel Pásma Gazy. Vyslyšel výzvu Spojených států a povolí dodávky paliva do oblasti.

26364690219_a6d03f0049_b

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povolil dodávky paliva na jih Pásma Gazy.
Zdroj: Flickr

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povolil dodávky paliva na jih Pásma Gazy.
  • Zdroj: Flickr

Přestože se dosud Izrael stavěl k jakýmkoliv výzvám ohledně zabránění humanitární katastrofy v Pásmu Gazy odmítavě, nyní kancelář tamního premiéra Benjamina Netanjahua uvedla, že Jeruzalém vyslyší hlasy volajících po zmírnění následků ostré pozemní operace, kterou právě provádí jeho armáda. Podle médií podlehl premiér tlaku Spojených států, které trvaly nad dodávkách alespoň potřebného minima palivového materiálu na jih Gazy. Bez těchto dodávek by v oblasti mohla vypuknout epidemie infekčních onemocnění.

K řešení humanitární situace v Pásmu Gazy vyzývá už několik týdnů OSN, které se kvůli tomu dostalo do sporu s Izraelem. Generální tajemník organizace António Guterres dokonce uvedl, že požádal o aktivaci článku 99 Charty OSN, který mu umožňuje upozornit Radu bezpečnosti OSN na záležitosti ohrožující mezinárodní mír a bezpečnost.

Právě pro Guterresův postoj ke konfliktu mezi Izraelem a palestinskými radikály Hamás, kdy žádá k ukončení bojů a obnovení humanitárních pořádků v oblasti, vyzval tajemníka Židovský stát několikrát k rezignaci. Podle Guterrese by měla po skončení války mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás posílit Palestinská samospráva, která by převzala kontrolu nad Pásmem Gazy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek