čtvrtek 19. září 2024

Izrael chce vysídlit Palestince z Gazy. Spojené státy jsou razantně proti

Nejsme hvězdička na americké vlajce, vzkázal do Washingtonu izraelský ministr Ben Gvir. Právě on je jedním z velkých zastánců vystěhování Palestinců z Pásma Gazy, které USA odmítá.

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_13

Palestinci z Pásma Gazy se možná budou muset stěhovat do rovníkové Afriky.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Palestinci z Pásma Gazy se možná budou muset stěhovat do rovníkové Afriky.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nápad, který předložily skrze média izraelské politické špičky, hovoří o nuceném vystěhování všech Palestinců z Pásma Gazy. To je už moc i na nejbližšího spojence, Spojené státy americké. Ty totiž nápadu izraelských předáků zděsil, zejména poté, co vyšlo najevo, že Židovský stát už přikročil k jeho realizaci. Cílem palestinských uprchlíků z Pásma Gazy by se nově měla stát centrální Afrika. Izrael totiž s některými státy o této věci zahájil jednání, a to i před důrazně odmítavé stanovisko Spojených států.

Podle serveru The Times Of Israel je zejména Demokratická republika Kongo ochotná Palestince přijmout, ačkoliv v konfliktu mezi Židovským státem a palestinským hnutím Hamás stála na straně Jeruzaléma a sama má problém s islámskými radikály. Podle Jeruzaléma by se cílem Palestinců z Gazy měly stát i další africké země.

V setrvání Palestinců v Pásmu Gazy Izrael nyní spatřuje hrozbu o svou bezpečnost. Jak uvedla izraelská ministryně pro zpravodajské služby, je nanejvýš pravděpodobné, že po rozdrcení Hamásu a konci války zůstanou v oblasti odbojné buňky, které dříve či později zopakují útok na Izrael. Ministr národní bezpečnosti Ben Gvir dokonce vysídlení označil za správné, spravedlivé, morální a lidské řešení.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy