neděle 8. září 2024

Italští vyšetřovatelé odhalili podvodné praktiky u Amazonu

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur milánské pobočce Amazonu kvůli podezření na daňové úniky a vykořisťování pracovníků.

Amazon

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vyšetřování milánské prokuratury odhalilo údajný nelegální systém subdodávek, který využíval Amazon ke snížení nákladů na práci a daňových povinností. Podle státní agentury ANSA velké firmy nelegálně zadávaly logistické služby jiným společnostem a družstvům, čímž obcházely daňové povinnosti.

Vyšetřovatelé tvrdí, že daňové úniky byly založeny na nezákonném mechanismu faktur za neexistující transakce pod falešnými smlouvami na dodávky pracovních sil, což vedlo k vystavování a následnému použití falešných dokumentů.

Amazon je nejnovější firmou v řadě podobných vyšetřování italskými prokurátory, která zahrnují i společnosti jako DHL, Uber a Lidl. V prosinci se obří platforma na pronájem ubytování Airbnb dohodla na zaplacení 576 milionů eur za urovnání čtyřletého daňového sporu v Itálii.

Italský antimonopolní úřad letos dříve udělil dvěma pobočkám Amazonu pokutu deset milionů eur za jejich službu Subscribe and Save, která umožňovala nastavení opakovaných dodávek často kupovaných položek. Podle italských úřadů automatizace této funkce narušovala práva spotřebitelů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Antonín Barák a Marin Sverko během zápasu Serie A
Fotbal Serie A

Barák neodcestoval s Fiorentinou na zápas, nejspíš z klubu odchází

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí

profimedia-0901416991
Zahraniční

Kapitán potopené jachty u Sicílie je vyšetřován pro zabití

profimedia-0900945747
Zahraniční

Záchranáři vylovili poslední tělo z potopené jachty u Sicílie. Sedm lidí zahynulo