čtvrtek 17. října 2024

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

Prvních 16 migrantů připlulo z Itálie do Albánie. Tím se rozjíždí kontroverzní plán na přerozdělování běženců mezi oběma zeměmi

profimedia-0921767124

Loď s migranty dorazila k albánským břehům.
Zdroj: Profimedia

  • Loď s migranty dorazila k albánským břehům.
  • Zdroj: Profimedia

Itálie uvedla do praxe plán na řešení migrantské krize. První loď se 16 běženci, deseti Bangladéšany a šesti Egypťany, už dorazila do albánského přístavu Shëngjin, kde Řím předtím nechal postavit dvě internační centra, odkud poputují do záchytných domů v albánském vnitrozemí, kde budou čekat na vyřízení dokladů a rozhodnutí o azylu či odeslání do domovské země. Pakt mezi Itálií a Albánií představuje průlomovou dohodu, kdy jsou běženci odsouváni ze země Evropské unie mimo toto společenství. Řím už za to sklidil kritiku ze strany Bruselu.

Podle dohody může Itálie do Albánie odeslat až 36 tisíc běženců ročně a to pouze z takzvaných bezpečných zemí jako je Pobřeží Slonoviny, Bangladéš, Egypt či Tunisko. Právě ono označení bezpečná země je pro albánské úřady důležité, protože v následném jednání je pro tyto osoby velmi ztížené získání azylu a následuje odeslání zpět.

Itálie, která trpí pod návalem nelegálních přistěhovalců, si od tohoto kroku slibuje, zmírnění migrace. Albánie totiž pro běžence nepředstavuje zajímavou lokalitu a to zejména kvůli své tvrdé sociální politice.

Autor: Jan Skala

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

Amsterdam
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny

migranti
Zahraniční

Albánie odmítá migranty, výjimku má pouze Itálie

Evropský parlament
Zahraniční

Česko s dalšími státy blokuje návrh na kontrolu zpráv kvůli dětské pornografii