středa 9. října 2024

Itálie představila ambiciózní rozpočtový plán

Itálie zveřejnila nový strukturovaný rozpočtový plán, jehož cílem je vyvést zemi z nadměrného deficitu do roku 2026. Ekonomové však varují, že agresivní fiskální opatření mohou ohrozit růst a přivodit recesi.

profimedia-0918224332

Italský ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti
Zdroj: Profimedia

  • Italský ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti
  • Zdroj: Profimedia

Italský ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti představil tento týden ambiciózní strukturovaný rozpočtový plán, který se snaží čelit dlouhodobým táhlým problémům a stabilizovat veřejné finance. Plán se zaměřuje na snížení deficitu a úpravu vysoké úrovně zadlužení, ale odborníci varují, že přehnaná fiskální konsolidace může mít negativní dopad na ekonomický růst.

Cíle plánu zahrnují snížení na 3,8 procent HDP v roce 2024 s ambicí dostat se pod tři procenta do roku 2026. Dále plán předpokládá dosažení primárního přebytku ve výši 0,1 procenta a stabilizaci poměru dluhu k HDP na 134,9 procent do roku 2029. Vysoce zadlužená ekonomika čelí, přičemž úrokové platby by měly v roce 2024 dosáhnout 3,9 procent HDP, což omezí prostor pro investice do rozvoje.

Giorgetti zdůraznil, že plán je realistický a zaměřený na snižování úrokových sazeb na nový dluh. Kromě fiskální konsolidace klade důraz i na veřejné investice, zejména prostřednictvím Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR), jehož cílem je zvýšit HDP o 1,1 procent do roku 2031.

Autor: Šimon Mitro

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

Driving-during-flood-179714-pixahive
Domácí

Další déšt, další povodně? Pršet by mělo znovu hlavně v Jeseníkách a Beskydech

IMG_8399
Ostatní Zajímavosti

Ošklivý obraz ze sklepa chtěla žena vyhodit. Je to Picasso za desítky milionů

IMG_8393
Zahraniční Zajímavosti

Mezi Itálií a Švýcarskem se posune hranice. Může za to tající ledovec