středa 1. května 2024

Itálie otevřela nejvyšší visutý most v Evropě. V Česku je ten nejdelší

V Itálii se o velikonočním víkendu otevřela nejvyšší pěší visutá lávka v Evropě. Návštěvníky láká nejen nádhernou okolní krajinou, ale také adrenalinovým zážitkem. Česko se pyšní zase tou nejdelší na světe.

Nevyšší visutý most v Evropě Ponte tibetano

Nevyšší visutý most v Evropě Ponte tibetano
Zdroj: visitcastelsaraceno.info

  • Nevyšší visutý most v Evropě Ponte tibetano
  • Zdroj: visitcastelsaraceno.info

Procházka dlouhá necelý kilometr, která zabere 30 až 45 minut, po nově otevřeném nejvyšším pěším evropském mostě Ponte tibetano v italském městě Sellano, je opravdovým zážitkem. Turisté se mohou kochat při postupu do kopce nádhernou krajinou italského regionu Umbrie nad roklí klenoucí se lávkou ve výšce 175 metrů. Visutý most, který spojuje dvě obce středověkou vesnici Sellano a hrad Montesanto v údolí Valneria, má pro návštěvníky připravený i další adrenalin. Samotná lávka je složená z nespojených lišt a pěší si musí dávat velký pozor, kam šlapou. Nemusí mít však strach, jistí je pevně připojený postroj. 

Na webových stránkách návštěvníkům turistické místo doporučuje vhodnou obuv a určuje minimální výšku pro vstup, která je 120 centimetrů. Zájemce si na webu může zakoupit online vstupenku a zarezervovat si termín návštěvy, jelikož atrakce dokáže pojmout za jednu hodinu maximálně 90 lidí.

Tamní úřady si od otevření mostu slibují zvýšení turistického ruchu a rozvoj oblasti. V roce 2016 totiž region zasáhlo ničivé zemětřesení a některé vesnice se z jeho následků nestihly doposud vzpamatovat.

Česká republika se pyšní nejdelší visutou lávkou na světě. Její délka je 721 metrů a je položená ve výšce 91 metrů. Tento český skvost jménem Sky Bridge 721 se nachází poblíž turistického střediska Dolní Morava.

Autor: Zuzana Beranová

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

7145088569_ae1f7253d8_b
Ostatní Zajímavosti

Láhev vína zdarma při odložení mobilu, láká návštěvníky italská restaurace