úterý 22. října 2024

Itálie mění zákon kvůli sporné migrační dohodě s Albánií

Italská vláda se snaží zachránit kontroverzní dohodu s Albánií o zpracování migrantů poté, co soud v Římě zpochybnil její zákonnost.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Giorgia Meloni
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Italská vláda schválila dekret, který umožňuje měnit seznam bezpečných zemí pro migranty. Tím chce překonat právní překážky spojené s kontroverzní dohodou o zpracování migrantů v Albánii. Rozhodnutí vlády přišlo poté, co italský soud zpochybnil legálnost dohody, která měla omezit příliv migrantů do Itálie. Dvanáct migrantů, původem z Bangladéše a Egypta, muselo být vráceno do Itálie, protože soud jejich země označil za „nebezpečné“. Soud varoval, že návrat těchto lidí by mohl vést k ohrožení jejich bezpečnosti.

Premiérka Giorgia Meloni svolala svou vládu, aby situaci řešila. Navrhovaný zákon by umožnil vládě aktualizovat seznam bezpečných zemí každých šest měsíců a obejít tak soudní rozhodnutí. Ministerstvo spravedlnosti prosazuje názor, že určení bezpečnosti zemí by mělo být politické rozhodnutí, nikoliv v rukou soudů.

Dohoda mezi Itálií a Albánií byla podepsána loni a zahrnuje umístění až tří tisíc migrantů měsíčně do zpracovatelských center v Albánii. Přestože o podobnou dohodu projevily zájem další evropské země, soudní verdikt vyvolal pochybnosti o její legálnosti.

Autor: Šimon Mitro

Související

prof
Zahraniční Video

Itálii a Francii sužují silné povodně

migranti
Zahraniční

Tisíce migrantů míří na sever Mexika. Doufají, že se dostanou do USA

GaPHt9bXoAA200H
Zahraniční

Libanon zaútočil na Netanjahův dům. Irák varuje před eskalací konfliktu

GaLq_CHWkAA8bBw
Zahraniční

Další pokus o vypořádání se s migrací selhal. Římský soud bere běžence zpět