Island je v pohotovosti. Grindavíku může hrozit katastrofa biblických rozměrů

Grindavík nyní čeká, zda nastane soudný den. Vulkanické projevy jsou čím dál častější a silnější, že Island už vyhlásil stav nejvyšší pohotovosti.

F-vQucKWQAAaCae

Trhlina magmatického tunelu napříč Grindavíkem.
Zdroj: X

  • Trhlina magmatického tunelu napříč Grindavíkem.
  • Zdroj: X

Jako když se otevírá cesta do pekla, tak popisují pozorovatelé současnou situaci ve městě Grindavík na jihozápadě Islandu. K místu se upírají zraky celého severoevropského ostrova už nejméně týden, kdy tamní sopka začala hrozit erupcí. Vulkanologové se shodují na tom, že je pravděpodobné, že síla výbuchu může být taková, jaká dokáže zničit celý Grindavík, tedy by nachystala islandskému městu stejný osud, jaký postihl starověké Pompeje.

V Grindavíku se už začala trhat půda, kdy otřesy země, které přímo souvisí se sopečnou aktivitou, vytvořily patnáct kilometrů dlouhou trhlinu. Ta vede napříč městem i okolní krajinou, a v jejím tunelu pulsuje žhavé magma. Západní část města se za poslední týden také propadla o jeden metr a každý den se tak přibližuje k srdci vulkánu, který je pouhých 800 metrů pod povrchem země.

Islandské úřady už nechaly před týdnem evakuovat celé čtyřtisícové město. Kolem nedaleké solární elektrárny Svartsengi už nechaly postavit ochrannou zeď, která by měla přívalu magmatu odolat. Ohroženy jsou i nedaleké světoznámé geotermální lázně Bláa Lónio, proslavené i v tuzemsku pod názvem Modrá laguna.

Podle vulkanologů se na poloostrov Reykjanes, kde Grindavík leží, vrací vulkanická aktivita takového rozsahu jednou za tisíc let a právě nyní přišel její čas.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

GX-LPoBaEAATNDZ
Zahraniční

Na Islandu se překvapivě objevil lední medvěd. Tamní policie ho zastřelila

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXfjkLHXYAAUfK1
Domácí

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele