pondělí 8. července 2024

Islámská revoluce má výročí. Pod vládou ájatolláhů se Írán stal arabským lídrem

Od Islámské revoluce v Íránu právě uplynulo 45 let, většina lidí je se současným zřízením spokojenější než s tím za šáha Pahlávího. Írán se pod vládou ájatolláhů vypracoval mezi nepsaného lídra Blízkého východu.

5-(Provincial_trips_of_the_president)-سفرهای_استانی_رئیس_جمهور-_کردستان

Íránští duchovní vůdci s prostým lidem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Íránští duchovní vůdci s prostým lidem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože s politickou situací v Íránu nepanuje mezi tamním obyvatelstvem všeobecná spokojenost, řada Íránců velebí takzvanou Islámskou revoluci, která před 45 lety přepsala chod dějin této blízkovýchodní země a přes noc vyměnila prozápadní orientaci vlády uprchlého šáha Muhammada Rezá Pahlavího v militantní šíitskou zemi hnanou nenávistí pro Izraeli a Spojeným státům. Vlády se tehdy v prvních měsících roku 1979 chopil ájatolláh Rúholláh Chomejní, jenž je dodnes považovaný za stvořitele nových íránských pořádků.

Přestože v podstatě celou dobu Chomejního vlády Írán vyčerpávala válka se sousedním Irákem, stal se Írán postupem let jakýmsi lídrem, ekonomickým a vojenským na Blízkém východě. Přestože poté, co Spojené státy v souvislosti s vývojem jaderných zbraní v zemi uvalily na zemi tvrdé sankce a íránská ekonomika klesla, stále je nejsilnější v regionu, a to zejména díky těžbě ropy a zemního plynu, kterých má tato země nejbohatší zásoby na světě.

Írán se profiluje také vojensky, ačkoliv do žádné války v současnosti nevstupuje. Podporuje však radikální sdružení jako jsou Hamás, Hizballáh či jemenské Húsíje, kteří dnes podnikají pravidelné útoky na mezinárodní lodě plující Rudým mořem.

I přes svou vyspělost v oblasti průmyslu a ekonomiky je Írán pravidelně podrobován kritice za nedodržování lidských práv. Vláda tvrdě potírá své politické oponenty, nedodržuje práva žen a dětí a trestá homosexualitu smrtí.

Autor: Jan Skala

Související

Österreichische_Bundespolizei_11
Zahraniční

Nebudou deportace, ale hraniční kontroly. Německo přitvrzuje vůči migrantům

GKGj8XnXAAAXJU9
Zahraniční

Izrael se postavil Íránu. Jeho střely zasáhly velvyslanectví v Sýrii

1280px-Alan_Duncan_talking_to_schoolchildren_in_Gaza,_10_December_2012_(8261828844)
Zahraniční

Dostanou spojenci Hamásu Nobelovku? Na cenu je nominoval norský politik

profimedia-0841387767
Zahraniční

Írán popírá, že by měl na svědomí smrt tří amerických vojáků