pondělí 20. května 2024

Íránské náboje mířily do Jemenu. Teď je Američané dají Ukrajincům

Írán vojensky podporuje Moskvu, ale jeho zabavené náboje poputují ukrajinským silám. Původně se s nimi mělo střílet v Jemenu.

51987427901_45257ca287_b

Na Ukrajině se bude střílet íránskými náboji.
Zdroj: Flickr

  • Na Ukrajině se bude střílet íránskými náboji.
  • Zdroj: Flickr

Více než milion nábojů věnuje ústřední velení americké armády Ukrajině, poté co je zabavilo íránským revolučním gardám. Ty je převážely bez souhlasu OSN jednotkám Houhithů, které bojují už v devět let trvající válce v Jemenu. Zahraniční média poukazují na skutečnost, že USA legální cestou obešly nařízení, že zabavené zbraně a munice se musí zničit. Američtí novináři zase zdůrazňují, že celá věc má symbolický rámec, protože Írán je známý svou vojenskou podporou Ruska při současné válce na Ukrajině.

Poskytnutí milionu nábojů Ukrajině je ze strany Spojených států další pomocí, kterou už rok a půl východoevropské zemi v boji se jejím sousedem poskytují. Ta však může v nejbližší době skončit. Radikální křídlo Republikánské strany totiž požaduje zastavení pomoci a hrozí shutdownem, což je ochromení peněz federálních úřadů, pokud americké peníze nadále potečou směrem na Kyjev. Byl to také jeden z důvodů, který stál Kevina McCarthyho post šéfa Sněmovny reprezentantů, protože při projednávání shutdownu se připojil na stranu Demokratů, kteří naopak pomoc Ukrajině podporují.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0848249784
Zahraniční

Vaše rozhodnutí mají zpoždění rok, osopil se Zelenskyj na západní země

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá