pátek 5. července 2024

Íránské gardy zaútočily v Iráku i Sýrii. Údajně bojují proti terorismu

Na město Irbíl, což je centrum iráckého Kurdistánu, dopadly íránské rakety, protože právě zde je jedna z buněk izraelského Mosadu. Teherán ostřeloval i pozice Islámského státu v Sýrii.

GD76vrXbIAA14L0

Trosky po íránském útoky na kurdistánský Irbíl.
Zdroj: X

  • Trosky po íránském útoky na kurdistánský Irbíl.
  • Zdroj: X

Írán vyhlásil boj proti terorismu. Alespoň tak informovala tamní státní média o operacích vojenských gard, které vypálily balistické střely na cíle v Iráku a Sýrii. Revoluční gardy doslova uvedly, že jejich cílem byl zejména irácký Irbíl, kde se podle nich nachází špionážní centrum a shromáždění protiíránských teroristických skupin. Kvůli silným explozím muselo i tamní letiště přerušil provoz. Útok si vyžádal čtyř mrtvé a řadu zraněných.

Teherán dlouhodobě upozorňuje, že irácký Kurdistán je sídlem separatistických skupin a zpravodajců jejich úhlavního nepřítele, Izraele. Dokonce se v těchto místech má nacházet jedno z center izraelské tajné služby Mosad. O věc se od loňska zajímá i Bagdád.

Íránské střely kromě Irbílu mířily i na Sýrii, kde Teherán zaútočil na cíle teroristické organizace Islámský stát. Tento útok má souvislost s teroristickou akcí, která se stala na hřbitově v íránském Kermánu ve chvílích, kdy si na něm stovky lidí připomínaly výročí zabití tamního generála Kásema Sulejmáního. K útoku, při kterém 3. ledna zemřela stovka lidí, se přihlásil právě Islámský stát, proti němuž Sulejmání dlouhodobě bojoval.

Autor: Jan Skala

Související

Streifenwagen_Bundespolizei
Krimi

Další útok syrských gangů. Mladíci chtěli znásilnit dívku, ale skončili na svobodě

4422577dbb3f8bdf1684e9d5ef578346,a1ff8e4d
Zahraniční

Děsivý útok kyselinou v Bochumi: 14 zraněných, pachatel čelí obvinění z vraždy

GRB0cxoWIAAxPxw
Zahraniční

Gang migrantů ubil mladíka při návratu z večírku. Německá vláda urychlí deportace

profimedia-0885561067
Zahraniční

Volby Íránu prezidenta nepřinesly. Druhé kolo se bude konat v pátek