sobota 5. října 2024

Írán vyšetřuje otravu stovek školaček toxickým plynem

Téměř 700 dívek se od listopadu otrávilo toxickým plynem přímo ve školách. První útok se stal v listopadu ve městě Kom. Od té doby došlo k dalším útokům na desítkách íránských škol pro dívky.

Fpl2bSVXgAAH-9v

Jedna ze školaček po útoky jedovatým plynem.
Zdroj: Twitter

  • Jedna ze školaček po útoky jedovatým plynem.
  • Zdroj: Twitter

Žádná dívka nezemřela, desítky z postižených ale trpí dýchacími potížemi, nevolností, závratěmi a únavou. Studentky popisovaly, že před otravou cítily zápach mandarinek a zkažených ryb.

Spekuluje se, že za otravami by mohla být snaha o odplatu za masové protesty, které vypukly po smrti mladé Kurdky Mashy Amini, kterou zadržela mravnostní policie.

Kom se považuje za centrum šíitského islámu, jehož postoj k právům žen je velmi radikální. Také proto se mluví i o tom, že za útoky mohou být zastánci tvrdé linie, kteří chtějí kopírovat Talibán v Afghánistánu a militantní islamistickou skupinu Boko Haram v Nigérii tím, že terorizují rodiče, aby přestali posílat své dcery do škol.

Íránský generální prokurátor minulý týden oznámil, že zahajuje vyšetřování. Dodal však, že dostupné informace pouze naznačují možnost úkladného trestného činu.

Autor: Kristýna Ciprysová a Tereza Maixnerová
Zdroj: BBC

Související

Ali Daei
Zahraniční

Let s rodinou fotbalové legendy Alího Dáího se musel vrátit zpět

Írán
Zahraniční

Írán vykonal veřejnou popravu demonstranta

Postřelený demonstrant
Zahraniční

Íránské síly střílejí ženy do obličeje a genitálií

hidžáb
Zahraniční

Írán rozpustí mravnostní policii