sobota 5. října 2024

Írán vykonal veřejnou popravu demonstranta

Írán oznámil, že v souvislosti s nedávnými protivládními protesty veřejně oběsil 23letého muže. Jde již o druhý případ veřejné popravy.

Írán

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Třiadvacetiletý Majidreza Rahnavard byl oběšen v pondělí brzy ráno ve městě Mašhad.

Soud ho odsoudil za "nepřátelství proti Bohu" za to, že ubodal k smrti dva příslušníky polovojenských odbojových sil Basídž. Rahnavard byl oběšen pouhých 23 dní po svém zatčení. Jeho matka se o popravě dozvěděla až po jeho smrti.

Skupiny na ochranu lidských práv varovaly, že protestující jsou odsuzováni k smrti ve vykonstruovaných procesech bez řádného soudního řízení.

Justiční tisková agentura Mizan uvedla, že Rahnavard byl oběšen "za přítomnosti skupiny mašhadských občanů", a zveřejnila několik fotografií, na nichž je poprava údajně zachycena.

Na snímcích bylo vidět muže visícího na laně před zraky přihlížejících - není jasné, kolik lidí se popravy zúčastnilo ani kdo to byl. Rahnavardovi byl pro soudní proces odepřen advokát, kterého si zvolil. Obhájce, který mu byl přidělen, nepředložil obhajobu.

Mizan již dříve informoval, že byl obviněn z toho, že 17. listopadu na ulici v Mašhadu ubodal dva příslušníky Basídže (dobrovolnická jednotka, kterou íránské úřady často nasazují k potlačení disentu, pozn. red.).

Mahmúd Amírí-Moghaddám, ředitel organizace Iran Human Rights se sídlem v Norsku, na Twitteru uvedl, že Rahnavardovo odsouzení bylo založeno na "vynuceném přiznání, po hrubě nespravedlivém procesu...".

Zdroj: BBC

Související

Švéda
Domácí

Polovina skupiny bratří Mašínů skončila na popravišti. Přesně před 68 lety

Fpl2bSVXgAAH-9v
Zahraniční

Írán vyšetřuje otravu stovek školaček toxickým plynem

Ali Daei
Zahraniční

Let s rodinou fotbalové legendy Alího Dáího se musel vrátit zpět

Postřelený demonstrant
Zahraniční

Íránské síly střílejí ženy do obličeje a genitálií