sobota 5. října 2024

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

Írán se v posledních letech výrazně soustředí na rozvoj svého raketového programu, zejména v oblasti balistických střel.

Íránské supersonické rakety Shanin.

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Íránské supersonické rakety Shanin.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Tento vývoj zvyšuje globální obavy, zejména s ohledem na rostoucí napětí s Izraelem. Konflikt by mohl eskalovat v otevřenou válku mezi dvěma státy s pokročilými vojenskými technologiemi, včetně potenciálních jaderných zbraní.

Navzdory kritice ze strany Spojených států a Evropy Írán pokračuje ve vývoji raket. Nově zvolený prezident Masúd Pezeškján v září prohlásil, že Írán se svého raketového programu nikdy nevzdá, protože má odstrašující charakter. Západní experti však varují, že Teherán často přehání své vojenské schopnosti.

Íránský raketový program, spravovaný revolučními gardami, začal v 80. letech během války s Irákem. Írán postupně rozvinul svůj balistický arzenál jako prostředek zastrašování, zejména kvůli embargu OSN, které Íránu až do roku 2020 bránilo nákupu moderních zbraní. V současnosti vlastní Írán podle odhadů tisíce raket, včetně nově představených hypersonických střel.

Napětí mezi Íránem a Izraelem eskalovalo tento týden, když Írán odpálil 181 balistických raket na izraelské území během pouhých 30 minut. Izraelská obrana se osvědčila, ale škody mohly být mnohem větší, kdyby nebylo americké podpory v oblasti Středozemního moře. Podle odborníků by izraelský odvetný útok mohl zasáhnout klíčová íránská vojenská zařízení nebo ropné terminály.

Írán však nejenže ohrožuje Izrael, ale také podporuje Rusko ve válce na Ukrajině. Dodává mu drony a balistické střely, které jsou nasazovány proti ukrajinským cílům. Teherán sice odmítá, že by stál na straně Ruska, ale západní analytici tvrdí opak.

Autor: Šimon Mitro

Související

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek