Írán chce zpřísnit tresty za nenošení hidžábu až na deset let vězení

Írán se snaží protlačit návrh zákona, který zpřísní tresty za nevhodné oblékání žen v zemi, třeba nenošení hidžábu, který zahaluje vlasy, krk a poprsí. Podle OSN se jedná o porušování základních práv a svobod.

hidžáb

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Každá žena si musí v Íránu zakrývat vlasy a nosit volné šaty, aby nebyla vidět silueta jejího těla. Za porušení nařízení aktuálně hrozí trest vězení od deseti dnů až dvou měsíců. Pokud projde návrh zákona, bude hrozit ženám až deset let za mřížemi, nebo pokuta v přepočtu až 190 tisíc korun. Vláda chce také mít na veřejnosti kamery pro jednodušší usvědčení pachatelek. Úřady tak chtějí dotlačit ženy k celkové poslušnosti a podřízenosti mužům.

Země chce tímto odstrašujícím trestem odvrátit současně uvolněnou morálku žen, kterou mají na svědomí nedávné demonstrace. Protesty se zastávaly mladé ženy Mahsy Amni, která zemřela před rokem ve vězení na zástavu srdce po výslechu kvůli sundání hidžábu z hlavy. Od té doby spousta především mladých žen na protest přestala dodržovat státem daná mravnostní pravidla.

Podle OSN návrh zákona značně porušuje lidská práva hned v několika oblastech.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: BBC, CNN

Související

GTIj3iQX0AAC45e
Zahraniční

Ugandská vláda se bojí protestů. Nechala zavřít sídlo největší opoziční strany

Emmeline Pankhurst
Světové dny Zajímavosti

Den Emmeline Pankhurst

profimedia-0783355521
Zahraniční Polsko

Polský parlament zamítl zákon o dekriminalizaci pomoci při potratech

Amnesty International
Světové dny

Den Amnesty Internacional