iPhone 12 prý může ohrožovat zdraví, čeští hygienici to vyracejí

Další země Evropské unie se přidávají k Francii, která chce stáhnout z trhu iPhone 12 pro nebezpečně vysoké elektromagnetické záření. Apple má na vyřešení problému dva týdny.

iPhone 12

iPhone 12
Zdroj: Pixabay

  • iPhone 12
  • Zdroj: Pixabay

Francouzský regulační úřad vydal zprávu o negativním vlivu smartphonu iPhone 12 na lidský organismus. Telefony teď chtějí prověřit i další země, například Belgie, Nizozemsko, Německo či Česká republika.

Francouzi měřili elektromagnetické vlny vydávané telefonem ve dvou vzdálenostech od lidského těla. Při nošení například v batohu telefon limity splňuje a není nebezpečný. Problém nastal při měření přímo u lidského těla. Naměřené hodnoty překročily povolenou hranici záření.

Pokud gigant Apple nevyřeší do dvou týdnů problém aktualizací softwaru, zmizí iPhone 12 z celého francouzského trhu. Pokud se prokáže jeho skutečná škodlivost, půjdou stejnou cestou i další země.

Hygienická služba České republiky oznámila, že limit je nastavený na straně bezpečnosti. "Tedy i jeho případné mírné překročení, jako v tomto případě, vylučuje negativní dopad na člověka," upozornila.

Autor: Zuzana Beranová

Související

léky
Domácí Zdraví

Žádné doplatky léků nad limit. Sněmovna schválila novelu zákona

komunikace
Světové dny Zdraví

Den balbutiků

malárie
Zahraniční Zdraví

Egypt je zemí bez malárie, vyhlásila WHO

žena
Světové dny Ženy

Den menopauzy