Internetový podvodník se vydával za šéfa firmy, z účtu vylákal přes milión

Zaměstnanci firem, kteří mají přístup k firemním penězům by se měli mít na pozoru před internetovými podvodníky. Ti se dokáží "nabourat" také do firemní emailové komunikace. Podle kriminalistů takových případů rapidně přibývá.

podvod na internetu- ilustrační foto

podvod na internetu- ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • podvod na internetu- ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Právě takovým případem se teď zabývají českobudějovičtí kriminalisté. Obrátil se na ně místopředseda představenstva jedné společnosti, který na pokyn předsedy představenstva zaslal téměř 49 000 euro na zahraniční účet. Pokyn k platbě obdržel emailem. V tomto případě však podvodník nevytvořil kopii existující emailové adresy nadřízeného, ale email s pokynem k platbě odeslal z podezřelé emailové adresy. Podřízený přesto žádosti vyhověl a více než milión korun odeslal.

Kriminalisté po pachateli intenzivně pátrají. V případě dopadení mu hrozí až osm let vězení. A jak se v těchto případech můžeme podvodníkům bránit? „V první řadě provést důkladnou kontrolu emailové adresy odesílatele. Zarážející může být styl napsaného emailu - mnohdy pachatel používá "zvláštní češtinu". Podezřelá je také skutečnost, že převod má proběhnout přes banku, kterou firma běžně nepoužívá. Pokud by měl zaměstnanec jakékoliv pochybnosti, měl by svého nadřízeného kontaktovat přímo, “ dodává jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Policie České republiky

Související

senior
Krimi

Vzal si kuklu a brutálně zbil vlastní babičku kvůli třem tisícovkám

finance
Světové dny

Den peněz pro dceru

peníze
Domácí

Bankovky a mince poničené povodní vymění Česká národní banka

dolar
Světové dny

Den dolaru