sobota 7. září 2024

Inspektoři kontrolovali sluneční brýle, u většiny našli pochybení

Česká obchodní inspekce vyrazila na kontroly a konkrétně v Ústeckém a Libereckém kraji zjišťovala, zda prodávané sluneční brýle splňují všechny požadavky. Zkontrolovala celkem 89 modelů a u 78 zjistila pochybení.

sluneční brýle

sluneční brýle -ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • sluneční brýle -ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Důležité je, aby prodávané brýle byly opatřeny stanoveným označením. Patří mezi ně takzvaná značka shody „CE“ nebo návod k použití v českém jazyce. Dále musí výrobce zajistit, aby na brýlích, bylo uvedeno číslo typu či šarže nebo sériové číslo. „V rámci kontrolní akce bylo zjištěno pochybení v 87 procentech případů,“ uvedla ředitelka inspektorátu Renata Linhartová. Inspektoři zahájili s prodejci řízení, kteří musí uvedené nedostatky napravit a prozatím nabízené brýle stáhnout z prodeje. Spotřebitel by měl v každém případě na kupovaných brýlích vidět označení CE. Brýle mají být také označeny číslem typu či šarže nebo sériovým číslem, umožňujícím identifikaci brýlí.

Důležité je, aby brýle měly stanovená označení. Patří mezi ně takzvaná značka shody CE nebo návod k použití v českém jazyce. Dále musí výrobce na brýlích uvedést číslo typu či šarže nebo sériové číslo. „Při kontrolní akci bylo zjištěná pochybení v 87 procentech případů,“ uvedla ředitelka inspektorátu Renata Linhartová. Prodejci musí uvedené nedostatky napravit a prozatím nabízené brýle stáhnout z prodeje.

Autor: Andrea Jančová

Související

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

woodlands-trace-the-centerpiece-of-the-homeplace-living-history-farm-5ef20c-1024
Domácí

Starých kotlů jsou desítky tisíc. Od příštího týdne startují dotační programy

429471981_10115523541120951_1550433283890644324_n
Ostatní

Revoluce v cestování: Brýle jako průvodce po památkách

online nakupování
Domácí Nakupování

Rizikových eshopů přibývá. Při nákupu by zákazníci měli být obezřetní