pátek 25. října 2024

Inspektoři a hygienici bdí nad čistotou vody v povodňových lokalitách

V reakci na nedávné povodně v Česku pracovníci hygienických stanic a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokračují v monitorování pitné vody a kontrole průmyslových areálů i dočasných skládek odpadů v zasažených oblastech.

profimedia-0917738977

Zaplavená Ústřední čistírna odpadních vod v Ostravě (7. 10. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Zaplavená Ústřední čistírna odpadních vod v Ostravě (7. 10. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Po zářijových povodních se pracovníci hygienických stanic a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaměřují na obnovu a bezpečnost v zasažených oblastech. Pravidelně monitorují stav řek, dočasných skládek odpadu a zasažené průmyslové areály. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se díky rychlé distribuci informací a efektivní spolupráci s neziskovými organizacemi a samosprávami podařilo minimalizovat zdravotní rizika.

ČIŽP intenzivně sleduje Ostravsko, Opavsko a Jesenicko, kde poškozené čistírny a provizorní skládky zajišťují drony. V Ostravě je navíc klíčová obnova centrální čistírny, která se předpokládá v únoru. Ministerstvo životního prostředí mezitím schválilo finanční podporu pro 23 obcí, které prostředky okamžitě rozdělují potřebným domácnostem. Obce, jejichž infrastruktura byla povodní vážně poškozena, si mohou žádat o dotace ve výši přes miliardu korun.

Voda na zasažených místech podléhá důkladným rozborům a obyvatele v rizikových oblastech úřady varují, aby dbali na hygienu, používali ochranné pomůcky při úklidu a konzumovali jen bezpečnou vodu.

Autor: Šimon Mitro

Související

zaplavený les
Domácí Příroda

Ministerstvo zemědělství vyzývá k hlášení povodňových škod na lesních cestách

GanqfdYaUAAOvXK
Zahraniční

Na Filipíny udeřila tropická bouře. Dosud zabila nejméně 26 lidí

profimedia-0909779972
Domácí

Zářijové povodně mají další oběť. Tělo ženy bylo nalezeno v Polsku

pražené mandle
Domácí Jídlo

Hygienici odhalili vysoký obsah karcinogenního akrylamidu v pokrmech