Inovativní krevní test může urychlit rozpoznání rakoviny mozku

Britští vědci společně s chirurgy vytvořili první krevní test na diagnostiku smrtelné rakoviny mozku. Levná a rychlá revoluční metoda by mohla v budoucnu zachránit mnoho lidských životů.

49226541893_554e98c1a9_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Ročně onemocní rakovinou mozku v České republice kolem osmi set lidí, na celém světě pak stovky tisíc lidí. Prognóza pro pacienty s rakovinou mozku nebývá příznivá. Nemoc se velmi špatně a zdlouhavě diagnostikuje. Po jejím odhalení bolestivou chirurgickou biopsií zbývá lidem většinou velmi málo času. Proto by mohl být šetrný krevní test revoluční rychlou metodou pro včasné odhalení a zajištění vhodné léčby.

Inovativní neinvazivní metoda pracuje na bázi odchytávání buněk, které uvolňuje nádor v mozku do krevního řečiště pacienta. Krevní testy budou předmětem lékařské studie a pokud se potvrdí jejich předpokládaná účinnost, mohly by se v diagnostické praxi objevit do dvou let.

Co je biopsie?

Biopsie je invazivní chirurgický zákrok, při kterém se odebírá z těla část nemocné tkáně pro její další zkoumání. Touto metodou často dochází k potvrzení, nebo vyvrácení podezření na rakovinu.

Související

50802098581_501c2240d6_b
Zdraví

Britové testují vakcínu proti norovirům způsobujícím gastroenteritidu

ingerlorre_yuko_638
Hudba

Zemřela Inger Lorre, jedna z výrazných tváří původního hnutí grunge

50047466123_cd1f68ea72_c
Zdraví Covid

Covid je zodpovědný za dlouhodobou dušnost. Pacinetům poškodil část mozku

Rachel (Přátelé)
Světové dny Zdraví

Den bez podprsenky