pondělí 6. května 2024

Inflaci letos očekáváme kolem 2,6 procent, říká viceguvernérka ČNB

Viceguvernérka České národní banky uvádí, že inflace v letošním roce bude kolem 2,6 procent.

Eva Zamrazilová

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová
Zdroj: ČNB

  • Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová
  • Zdroj: ČNB

V pořadu Otázky Václava Moravce ze dne 28. ledna viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová mimo jiné komentovala míru inflace, které bude Česko v roce 2024 čelit. „Čekáme pro letošek inflaci kolem 2,6 a 2,7 procent podle šetření Consensus Forecasts. Očekávám, že i Mezinárodní měnový fond sníží svůj odhad pro inflaci v letošním roce,“ uvedla Zamrazilová.

Zamrazilová se vyjádřila i k tématu přijetí eura. Zdůraznila, že vstup do eurozóny by vyžadoval širší politickou shodu a dlouhodobé přípravy, aby se minimalizovala rizika pro českou ekonomiku. Upozornila na potřebu stability a zabránění politickým zvratům, které by mohly ohrozit celý proces.

Vstup do eurozóny by určitě nešel stihnout za jedno volební období. Minimálně dva roky by trvala jenom samotná příprava pro vstup do režimu směnných kurzů. A v momentě, kdy jste v tom režimu, tak byste tam měl být co nejkratší dobu. Nejhorší, co by se nám mohlo stát, že bychom se do tohoto mechanismu dostali a poté by nějaká nová politická reprezentace ten proces zastavila. Každá zpráva, každý politický obrat může znamenat pozvánku pro spekulanty s českou měnou,“ řekla viceguvernérka.

Zamrazilová také apelovala na podporu malých a středních podniků, které jsou klíčové pro ekonomiku, a navrhovala opatření k odstranění byrokratických bariér, které jim brání v rozvoji.

Autor: Šimon Mitro

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům