Inflace klesla na 2,3 procenta. Je nejnižší za tři roky

Inflace v Česku klesla oproti prosinci o čtyři a půl procenta. Je nejnižší od března 2021.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

Český statistický úřad (ČSÚ) oznámil významné zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen. V lednu klesla inflace na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Tímto krokem dosáhla inflace nejnižší úrovně za takřka tři roky, konkrétně od března 2021. „Inflace 2,3 procent je téměř třetinová proti tomu jakou inflaci převzala naše vláda v prosinci 2021 po vládě Andreje Babiše, kdy byla inflace 6,6 procent. Tato zpráva skutečně znamená optimistický výhled do roku 2024,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Statistiky ukazují, že meziroční inflaci v lednu ovlivnily především ceny související s bydlením, především pokles cen elektřiny, který zmírnil růst na 13,3 procenta. Dalším faktorem byla vyšší srovnávací základna v loňském roce.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů pokračovaly ve zlevňování, kdy ceny mouky, masa, jogurtů, sýrů a tvarohů, stejně jako cukru, ovoce a zeleniny, klesly v meziročním srovnání. Naopak stouply ceny lihovin, vína, piva a tabákových výrobků. Stravovací a ubytovací služby také zaznamenaly nárůst cen. „Potraviny meziročně zlevnily téměř o čtyři procenta, nízká inflace také znamená, že se letos zlevní úvěry, to pomůže opět lidem, firmám a celé ekonomice. Končí nejistota z budoucnosti a končí tak dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé i firmy,“ sdělil Fiala.

Inflace sice zůstává nad dvouprocentním cílem České národní banky (ČNB), ale značně se mu přiblížila. ČNB i Ministerstvo financí očekávaly, že lednová inflace klesne, a to na tři procenta, což odpovídá nové prognóze. Letošní rok by tak měl přinést ústup vysoké inflace z předchozích dvou let.

Autor: Šimon Mitro

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům