pondělí 16. září 2024

Indonéští pracovníci mohou zmírnit nedostatek techniků v Česku

Nedostatek kvalifikovaných technických pracovníků v Česku by mohl vyřešit nový projekt zaměřený na pracovní migraci z Indonésie.

technické přofese

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

České firmy čelící nedostatku technických pracovníků mohou najít pomoc v novém projektu pracovní migrace z Indonésie. Projekt, garantovaný Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), umožňuje zapojení indonéských odborníků do českých výrobních a průmyslových společností. První zkušenosti má například Škoda Group, která již zaměstnala 250 pracovníků, včetně elektromechaniků a svářečů.

Projekt, schválený letos v červnu, je určen pro firmy s více než 500 zaměstnanci. Uchazeči z Indonésie, často absolventi polytechnických škol, dostávají zaměstnanecké karty na dva roky, což jim umožňuje legálně pracovat v České republice. Projekt je přísně monitorován českými i indonéskými úřady, což zajišťuje bezpečnost a jasná pravidla pro všechny zúčastněné strany.

Zájem o práci v Česku je v Indonésii vysoký, protože mladí lidé vnímají zahraniční zkušenost jako prestižní a výnosnou. Českým firmám pomáhá projekt překlenout nedostatek kvalifikované pracovní síly, což potvrzuje i Škoda Group, která díky rychlému vyřízení víz a spolupráci s motivovanými pracovníky hodnotí spolupráci velmi kladně.

zástupci firem i indonéská velvyslankyně. Podle zástupců zapojených firem se jedná o efektivní řešení, které pomáhá překlenout kritický nedostatek kvalifikovaných pracovníků v českém průmyslu.

Autor: Šimon Mitro

Související

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

GWiGbLnWYAMJeMK
Zahraniční

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu