středa 3. července 2024

Indonésané jako budoucnost českého průmyslu. Vláda jim dala zelenou

Vláda včera oznámila, že dá mnohem větší prostor pro zaměstnávání mladých pracovníků z Indonésie. Podniky jim však musí sehnat překladatele či bydlení.

8249487060_cd0d550bae_b

Tuzemské podniky posílí řada pracovníků z Indonésie.
Zdroj: Flickr

  • Tuzemské podniky posílí řada pracovníků z Indonésie.
  • Zdroj: Flickr

Až tisíc studentů indonéských technických škol bude moci ročně nastoupit do českých výrobních podniků. O takovém kroku rozhodla vláda na svém výjezdním zasedání v Havlíčkově Brodě, kdy změnila dosavadní kvóty, které hovořily pouze o 150 studentech. Má však jednu podmínku. Podnik, ve kterém budou tito cizinci pracovat, pro ně musí zajistit odpovídající ubytování. Zapotřebí bude i koordinátor, školitel a překladatel.

Program se týká podniků, které mají minimálně 500 zaměstnanců a zkušenosti se zaměstnáváním pracovníků z Indonésie. Podle slov ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) je nutné zajistit technicky vzdělané zahraniční pracovníky pro klíčová odvětví českého průmyslu. Jde zejména a automobilový, slévárenský, ocelářský či chemický průmysl.

Největší zkušenosti s pracovníky z Indonésie mají dosud v plzeňském závodě Škoda Group. Ten zaměstnává zhruba 300 elektrikářů, svářečů a zámečníků z této asijské země.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Koncesionářské poplatky půjdou nahoru. Měsíčně si lidé připlatí 25 korun

Škoda Enyaq
Ekonomika Elektromobily

Evropané si letos koupili o půl milionu více elektromobilů než loni

Strakova akademie
Domácí

Úřad vlády sníží spotřebu energie pomocí vody z Vltavy