Indie už nemusí být Indie. Poslanci se budou zabývat změnou názvu státu

Opozice kritizuje snahy indického premiéra o změnu názvu státu. Staronovým názvem Bharát chce údajně zlikvidovat snahy svých politických oponentů sdružených pod názvem I.N.D.I.A.

Droupadi_Murmu_is_being_received_by_King_Charles_III_before_the_funeral_of_Queen_Elizabeth_II

Indická prezidentka Droupadi Murmu (na snímku s britským králem Karlem III.) se prezentuje pod titulem president of Bharat, čímž podle indických nacionalistů dělá tlustou čáru za britskou kolonizací indického subkontinentu
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Indická prezidentka Droupadi Murmu (na snímku s britským králem Karlem III.) se prezentuje pod titulem president of Bharat, čímž podle indických nacionalistů dělá tlustou čáru za britskou kolonizací indického subkontinentu
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Je větší symbol Indie řeka Indus, která však teče v Pákistánu, nebo starý král Bharat zmiňovaný v legendární básni Mahábhárata? I o tom se budou dohadovat indičtí poslanci už za čtrnáct dnů na hlasování o rezoluci, která požaduje změnu názvu státu z Indie na Bharát. Prosazuje ji zejména nacionalisticky smýšlející premiér země Nárendra Módí, který ve slově Indie vidí pozůstatky britského kolonialismu. Snahy podporuje i prezidentka země Droupadi Murmu, která bude mít na nadcházejícím summitu G20 před sebou jmenovku s textem President of Bharat.

Opozice snahy premiéra kritizuje a označuje je za tendenční. Premiér podle ní útočí v předvolebním boji zejména na vlastenecky smýšlející obyvatele. Volby budou příští rok, už nyní se ale opozice sdružila ve spolku, který si říká I.N.D.I.A.

Autor: Jan Skala

Související

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent

koncert
Domácí

Šílené vstupné: Coldplay v Indii za čtvrt milionu, Billie Elish v Praze za 135 tisíc

Bollywoodské vystoupení v sitcomu Teorie velkého třesku
Světové dny

Den Bollywoodu

GXqvAWjXAAAT9iA
Zahraniční

Indičtí lékaři se vrací do práce. Obnoví základní služby, stávkou ale hrozí dál