pátek 20. září 2024

Indie se pyšní nejznečištěnějším hlavním městem světa

Celoroční průměr znečištění prachovými částicemi byl v Novém Dillí s velkým náskokem nejhorší ze všech hlavních měst na světě.

Vypalování půdy v Indii

Vypalování půdy v Indii
Zdroj: DTE

  • Vypalování půdy v Indii
  • Zdroj: DTE

Podle zprávy think tanku Observer Research Foundation patří průmyslové znečištění a emise z automobilů k největším faktorům, které se podílejí na celoročním toxickém ovzduší. V měsících říjnu a listopadu však znečištění ještě narůstá kvůli požárům zemědělské půdy. V roce 2019 tyto požáry zaznamenaly z vesmíru družice Nasa pro pozorování Země.

Přesný podíl zplodin ze spálené půdy na ročním maximu znečištění ovzduší je nejistý - oficiální údaje uvádějí přibližně 10 %, zatímco jiné výzkumy naznačují, že by mohl být vyšší. Předpokládá se, že v Novém Dillí tvoří spalování až 42 % všech pevných částic v ovzduší. U lidí všech věkových skupin dochází v tomto ročním období ke zvýšenému výskytu respiračních onemocnění.

V roce 2015 bylo vypalování plodin v Novém Dillí a státech Rádžasthán, Paňdžáb, Uttarpradéš a Harijána zakázáno, ale ukázalo se, že je obtížné tento zákaz prosadit. V lednu 2019 zahájila indická vláda Národní program čistého ovzduší. Jde o pětiletý plán, jehož cílem je omezit zhoršující se úroveň znečištění v celé zemi a zlepšit monitorování a informovanost. Dnes je země možná na prahu změny. Řešení spočívalo v řešení letitých zemědělských postupů, které zhoršují znečištění, říká Ashok Kumar Singh, ředitel Indického zemědělského výzkumného institutu.

Související

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země

profimedia-0900641444
Zahraniční Video

Záplavy v Bangladéši a Indii ohrožují miliony lidí

GViCmp_bgAEu3Gg
Zahraniční

Indickým Badlapurem lomcují protesty. Kvůli znásilnění dětí nefunguje internet