čtvrtek 19. září 2024

Indie chce přistát na Měsíci

Indie se chce stát čtvrtou zemí na světě, která dokáže úspěšně přistát na Měsíci.

Chandrayaan-3

Indický raketoplán Chandrayaan-3
Zdroj: Profimedia

  • Indický raketoplán Chandrayaan-3
  • Zdroj: Profimedia

Měsíční závody jsou v plném proudu. USA, Evropa i Čína chtějí vyslat opět rakety s lidskou posádkou na Měsíc. Indie má také svůj vesmírný program, díky kterému se může stát v pořadí čtvrtou zemí na světě. Která úspěšně přistane na Měsíci bez lidských členů posádky. Tento cíl se Indie snaží splnit pomocí mise Chandrayaan-3. Indická raketa vzlétla ke hvězdám v dnešních ranních hodinách.

Chandrayaan znamená v sanskrtu „měsíční vozidlo“ a byla vypuštěna ze Satish Dhawan Space Center v Andhrapradéši v jihovýchodní části Indie. Více než milion lidí sledovalo na YouTube historický start v přímém přenosu a mnohapočetný dav se shromáždil u kosmodromu, aby viděl zážeh indické rakety na vlastní oči.

Indická organizace pro výzkum kosmu na Twitteru oznámila, že raketoplán Chandrayaan-3 je v „přesné oběžné dráze“ a že „započal svou cestu k Měsíci“, přičemž technický stav vesmírného tělesa byl označen za „normální“.

Očekává se, že počátkem srpna Chandrayaan-3 přistane na měsíčním povrchu. Indie se snaží přistát v oblasti nezkoumaného jižního pólu Měsíce. Chandrayaan-3 se skládá z přistávacího modulu, modulu pro pohon a vozítka. Cílem mise je bezpečně přistát na povrchu Měsice, shromažďovat data a provádět řadu vědeckých experimentů. Pouze tři země zatím dosáhly komplikovaného cíle přistání kosmické lodi na měsíčním povrchu, byly to Spojené státy, Rusko a Čína.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: The Guardian

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

Vizualizace sondy Europa Clipper
Zahraniční Vesmír

Sonda Europa Clipper překonala technické potíže. Prozkoumá oceány u Jupiteru