pátek 18. října 2024

Indická vláda zablokovala internet pro 27 milionů lidí

Během tří dnů přišlo o přístup k internetu přes 27 milionů Indů. Indická vláda zablokovala přístup k internetu, aby vystopovala vůdce separatistů.

Stoupenci separatistického hnutí Chálistán v Indii.

Stoupenci separatistického hnutí Chálistán v Indii.
Zdroj: Hindustan Times

  • Stoupenci separatistického hnutí Chálistán v Indii.
  • Zdroj: Hindustan Times

Indické úřady zablokovaly přístup k internetu pro odhadem 27 milionů lidí žijících v indickém státě Paňdžáb. Odstávka trvala celkem tři dny a souvisela s pátráním po vůdci separatistů Amritpalem Singhem. Lídr hnutí Chálistán se snaží na území Padžábu založit suverénní stát pro stoupence sikhského náboženství.

Indická vláda blokaci internetu obhajuje tím, že chtěla zabránit jakémukoli podněcování k násilí a narušení míru a veřejného pořádku. Vypnutí internetu mělo také zamezit šíření „falešných“ zpráv. V neděli bylo podle policie v Paňdžábu zatčeno nejméně 112 separatistů, vůdce Singh je však stále na útěku.

V minulých letech došlo k několika násilným střetům mezi stoupenci Chálistánu a indickou vládou, které si vyžádaly řadu lidských životů. Hnutí Chálistán je indickou vládou zakázáno a považováno za vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Podle neziskové organizace Access Now, která sleduje digitální občanská práva po celém světě, indická vláda během loňského roku zablokovala internet pro část svých obyvatel v 84 případech. Pět let po sobě vede žebříčku zemí s nejčastější mírou blokace internetu pro své obyvatele.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNN

Související

51957046812_775b11c63d_b
Zahraniční

Kanada vyhostila šest indických diplomatů kvůli vraždě šéfa Sikhů

44a3596a-12462069
Zahraniční

Pákistán zavřel školy i továrny, vojáci jsou v ulicích. Do země přijel čínský premiér

mobil
Domácí Technologie

Češi spotřebovávají stále více dat. 5G sítě vzrostly o 170 procent

koncert
Domácí

Šílené vstupné: Coldplay v Indii za čtvrt milionu, Billie Elish v Praze za 135 tisíc