pátek 5. července 2024

Indická ekonomika se dere kupředu. Brání jí však málo pracujících žen

Indická ekonomika roste o šest procent, ovšem potenciál má větší. Jednou z věcí, která by jí pomohla je větší zaměstnanost žen.

street-trading-2550271_1280

Indická ekonomika zažívá růst.
Zdroj: Pixabay

  • Indická ekonomika zažívá růst.
  • Zdroj: Pixabay

Pouhá třetina žen v produktivním věku chodí v Indii do práce. Takové číslo je výrazně nižší než celosvětový průměr a je jedním z hlavních ukazatelů, který brání většímu růstu indické ekonomiky. Tamní premiér Nárendra Módí, který před nedávnem vyhrál další parlamentní volby, však oznámil, že trend nepracujících žen by rád změnil. Překážkou v tom ale bude celková nezaměstnanost, protože v Indii chybí pracovní místa pro miliony obyvatel.

Důvodem proč je zhruba 300 milionů žen v Indii bez práce, je nutné hledat v historických tradicích, kdy ženy zůstávaly v domácnosti a do práce chodili pouze muži. Takový názor panuje v Indii částečně i dnes a výjimkou nejsou případy, kdy si muž nepřeje, aby žena chodila práce.

V poslední době se nejlidnatější země světa snaží ve velkém podporovat ekonomický růst, který nyní dosahuje šesti procent. Aby však Indie poskočila na vysněnou druhou, potřebovala by docílit osmiprocentního růstu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0886665561
Zahraniční

Smrtící tlačenice v Indii je zločinné spiknutí, tvrdí guru Bhole Baba

profimedia-0886647756
Zahraniční Video

Dav v Indii ušlapal desítky žen a dětí, guru Bhole Baba je na útěku

GRId_zEWkAAzuPn
Zahraniční

Superdebata: Trump působil energickým dojmem, Biden má údajně virózu

EU
Ekonomika

Lotyšsko se chlubí nulovou inflací. Inflace v EU nepatrně vzrostla