pondělí 16. září 2024

I v zimě je v zoo na co koukat

Klokani nebo žirafy si sníh dovedou užít, i když jejich domovinou jsou teplé biotopy. Levharti mandžuští mají zase rádi velké vedro i extrémní mrazy.

sněhové (14).jpg

Zvířata v zoo si umějí zimu užít.
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Zvířata v zoo si umějí zimu užít.
  • Zdroj: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo vyvrací pověry, že v zimě nebývá v zahradách na co koukat. Pro některá zvířata je totiž období nízkých teplot vlastní, zvláště pak pro severská, pro která by mohlo klidně ještě přituhnout. Mráz jim dokonce svědčí víc než vlhký podzim.

Makaci červenolící si dokáží poradit s rozmanitými teplotami, není pro ně problém ani 15 stupňů pod nulou. V chladném období si dovedou pod sněhem vyhrabat potravu, a tak se jim v angličtině říká sněžné opice.

Domovem vlka Hudsonova je oblast Kanady, na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem. V zimních měsících v jeho domovině teploty padají až k mínus 40 stupňům, proto jsou pro něj i velmi náročné cesty za potravou.

Tygr ussurijský, obyvatel východního Ruska, velmi dobře zná nehostinné oblasti a spolu s nimi zimní teploty spadající až ke 45 pod nulou. Mohutné tlapy používá jako sněžnice a ocení i pěticentimetrový tukový polštář v oblasti břicha, který ho před chladem chrání.

Zimu si užívá také levhart mandžuský, který se vyskytuje pouze na Dálném východě, kde obývá nedotčené lesy. Jedná se o nejseverněji žijící poddruh. Jako jediný poddruh levharta přežije v letním horku i v extrémní zimě. Jeho srst v tomto období dosahuje délky až 7,5 centimetru.

Také tlapy rysa karpatského jsou poměrně velké a zabraňují, aby se při svých toulkách zasněženými oblastmi propadal do hlubokého sněhu. V zimě mu srst na tlapách ještě zhoustne, zvětší se tak jejich plocha a tím i schopnost pohybovat se po sněhu. V České republice bychom ho mohli spatřit i ve volné přírodě, zejména v oblastech Beskyd a Šumavy.

Pižmoň se vyskytuje v oblastech tunder a arktických stepí za severním polárním kruhem. V současné době ho ohrožuje globální oteplování. Pokud se v oblasti jeho výskytu přežene déšť, promokne mu srst, následně na ni může přimrznout a vzniklý ledový krunýř znemožní přístup k potravě. K tomu v zoologické zahradě dojít nemůže.

Jiná zvířata, která obývají teplé biotopy, se za léta strávená v zoo adaptovala natolik, že není výjimečné vidět třeba klokany a žirafy na sněhu.

Související

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

Uluru,_helicopter_view,_cropped
Zahraniční

Austrálii sužují vedra uprostřed zimy. Na západě země naměřili přes 41 stupňů

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země