čtvrtek 2. května 2024

I po změně valorizace si důchodci polepší

Pavel podepsal zákon o valorizaci důchodů. Pokud ho nezruší Ústavní soud, tak se důchodci nemají čeho obávat. Přidáno dostanou stejně, ale méně.

důchodkyně

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Prezident Petr Pavel včera podepsal valorizaci důchodů. Má však obavy, zda schvalování zákonu ve Sněmovně ve zrychleném režimu nebylo protiústavní. Zákonem se proto bude zabývat Ústavní soud. Pokud zákon schválí, tak v červnu dojde k úpravě valorizace důchodů.

Penzisté se však nemusí obávat, že by nedostali přidáno. Více peněz dostanou všichni důchodci, jen většina méně, než uváděl původní zákon. Výjimkou jsou pouze ti s nejnižšími důchody. Všichni, kteří pobírají důchod do 8 300 korun, získají s novým zákonem o pár korun více než v případě původního zákona. Například lidem, kteří aktuálně pobírají měsíční důchod 7 900 korun, vzroste v červnu penze na 8 389 korun, což je o 45 korun více než v případě původní legislativy.

Průměrně by i s novou valorizací měly průměrné důchody vzrůst na 20 tisíc korun. Ti, kteří aktuálně pobírají důchod 19 300 korun, budou mít dle nových pravidel od června 20 051 korun. Je to tedy o více než 700 korun více než mají nyní, ale zároveň o 1 004 korun méně než by měli za původní valorizace.

Budoucí výši důchodu si můžete spočítat zde. Kalkulačka vám ukáže, kolik podle nové valorizace dostanete a jaký je rozdíl oproti původnímu zákonu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869104414
Domácí

Tuleja bude novým ministrem pro vědu. Pavel ho jmenuje v pondělí

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup