čtvrtek 19. září 2024

Hymny jsou nacistické, přepište je, žádají rakouští literáti

Některé rakouské státy mohou mít problém s hymnami. Iniciativa tamních literátů totiž požaduje jejich změny. Kvůli údajnému nacismu a antisemitismu.

hymna

Nejvíce vadí salcburská hyman
Zdroj: Youtube

  • Nejvíce vadí salcburská hyman
  • Zdroj: Youtube

Tři z devíti rakouských hymen by se měly upravit, jedna dokonce zcela přepracovat, takový je požadavek skupiny rakouských literátů IG Autorinnen Autoren, která už v tomto duchu vyvinula iniciativu ve formě otevřeného dopisu. Potřebu změn odůvodňuje nacistickým základem skladeb, přílišným vlastenectví a jejich historickým zatížením. Rovněž jim vadí životopisy autorů. Anton Pichler, tvůrce hymny Salcburska, byl podle literátů kněz oslavující válku a autorka části textu korutanské hymny Agnes Millonig zase plnohodnotná nacistka. Právě Pichlerova salcburská hymna vadí nejvíce, přičemž z té korutanské požadují literáti vyřadit pouze čtvrtou sloku, za níž je zodpovědná právě Millonig. Na paškál si pak aktivisté berou i národní skladby z Dolních a Horních Rakous, u nichž požadují drobné změny.

Iniciativa literátů se však nesetkává s pochopením u veřejnosti ani rakouských politiků. Ti změny odmítají napříč celým politickým spektrem, podle nich nejsou uvedené hymny vyjádřením antisemitismu či nacismu. Je však pravdou, že Rakousko má se změnami tohoto typu bohaté zkušenosti. Například státní hymna, Mozartova Land der Berge, Land am Strome se upravovala v roce 2011 kvůli větší genderové vyváženosti.

Autor: Jan Skala

Související

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

ledovce v Rakousku
Zahraniční Klimatické změny

Rakouské ledovce rychle mizí, varují vědci