čtvrtek 19. září 2024

Hygienici varují před znečištěnou vodou ke koupání na 17 místech v Česku

Sinice ohrožují letní koupání v Česku. Na 17 místech v republice byste se koupat neměli.

Vodní nádrž Plumlov

Vodní nádrž Plumlov
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vodní nádrž Plumlov
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Léto v Česku pokračuje s vysokými teplotami a slunečným počasím, ale kvalita koupací vody se na mnoha místech výrazně zhoršila. Hygienici varují před znečištěnou vodou, aktuálně je na osmi lokalitách zakázáno koupání a devět míst je označeno jako nevhodné ke koupání.

Zákaz koupání platí kvůli sinicím platí na rybníku Dlouhý u Lanškrouna, koupališti Šeberák v Praze, na Velkém rybníku v Karlovarském kraji, vodní nádrži Plumlov v Olomouckém kraji, koupališti Pahrbek Napajedla ve Zlínském kraji a na Vysočině ve vodní nádrži Sedlice, rybníku Ředkovec a vodní nádrži Trnávka – Městská pláž Červená Řečice.

Na dalších devíti místech je pak voda označena jako nevhodná ke koupání, jelikož voda neodpovídá hygienickým požadavkům. Konkrétně jde o rybník Chmelař v Ústeckém kraji, rybník Rosnička v Pardubickém kraji, vodní nádrž Orlík a Lipno, rybník Hejtman v Jihočeském kraji, vodní nádrž Brušperk v Moravskoslezském kraji, koupaliště Sedmihorky v Libereckém kraji, koupaliště Džbán v Praze a vodní nádrž Trnávka – Petračka na Vysočině.

Pro aktuální informace o kvalitě koupací vody stránky místně příslušných krajských hygienických stanic nebo server koupacivody.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání

rybník
Domácí

Zákaz koupání platí na osmi místech v republice