Hygienici odhalili vysoký obsah karcinogenního akrylamidu v pokrmech

Krajské hygienické stanice odhalily, že více než třetina ze 160 vzorků pokrmů odebraných z restaurací obsahuje nadlimitní množství karcinogenního akrylamidu.

pražené mandle

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Hygienické kontroly odhalily, že ve 35,6 procentech z 160 vzorků pokrmů z restaurací bylo zjištěno nadlimitní množství akrylamidu. Tato látka, považovaná za potenciální karcinogen a neurotoxin, se tvoří zejména při smažení a pečení, což jsou běžné metody přípravy v gastronomii. V období od 15. dubna do 15. června se krajské hygienické stanice zaměřily na teplé pokrmy, pečivo a smažené bramborové chipsy, přičemž cílem bylo ověřit dodržování stanovených limitů.

Z 120 vzorků teplých jídel nevyhovělo 47, tedy 39,1 procento. V cukrárenských a obilninových výrobcích však hygienici nadlimitní akrylamid nezjistili. Nejvíce problémových vzorků, až 80 procent, bylo zaznamenáno u smažených bramborových chipsů, i když jejich počet byl nízký, což může ovlivnit výsledky.

Hygienici doporučují při přípravě pokrmů bohatých na sacharidy, jako jsou brambory, volit šetrnější metody, jako je vaření nebo dušení. Při smažení nebo pečení je třeba dbát na to, aby jídlo nebylo příliš opečené. V případě zjištění nevyhovujících vzorků hygienici s provozovateli diskutovali o opatřeních ke snížení akrylamidu, jako jsou správné teploty a doby přípravy.

Cílem krajských hygienických stanic je pokračovat v kontrolách a vzdělávat stravovací zařízení o správných postupech, čímž se má zajistit ochrana spotřebitelů a snížení rizika vzniku akrylamidu v potravinách.

Autor: Šimon Mitro

Související

úvodní
Zahraniční Video

Ikonickou Bondi Beach a další pláže uzavřel nález tisíců dehtových koulí

dezerty
Světové dny Jídlo

Den dezertů

Pizza
Světové dny Jídlo

Den klobásové pizzy

úvodní
Zahraniční Foto

Heinz se omluvil za reklamu, lidé ji považovali za rasistickou