čtvrtek 25. dubna 2024

Hvězda sládků – hospoda, kde dostanete perfektně natočené pivo

Hvězda sládků je ocenění, které uděluje náš největší pivovar restauracím a hospodám, kde pivu věnují péči a umí ho i skvěle načepovat.

výčep piva

výčep piva
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • výčep piva
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Zajít si na perfektně načepované pivo ve vesnické hospodě? Příležitostí k tomu je čím dál více, jak právě ukazuje ocenění Hvězda sládků. Letos ho od plzeňského pivovaru získalo rekordních 748 hospod a restaurací, to je o 162 více než loni. Nejvýrazněji vzrostly počty oceněných ve městech a obcích.

Dříve se tradovalo, že za perfektně ošetřeným a načepovaným pivem se jezdí do vyhlášených pivnic ve velkých městech. To už ale neplatí. Počet špičkových hospod a restaurací výrazně roste i v menších městech a na vesnicích. Místní hospodští a výčepní si v péči o pivo stále častěji v ničem nezadají s konkurencí z velkých měst,“ říká vrchní obchodní sládek pivovaru Vojtěch Homolka.

Samotnému udělení Hvězdy sládků předchází komplexní hodnocení podniku, které se soustředí například na správné skladování piva, správné používání tlačných plynů, pravidelnost sanitace pivních cest, čistotu výčepní techniky a mytí pivního skla. Hodnotí se také správné čepování.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Související

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva

chmel
Ekonomika Pivo

Pěstování chmele ohrožují v Evropě klimatické změny. Češi mohou být klidní