středa 3. července 2024

Húsíové dál ostřelují lodě plující Rudým mořem. Zdražují tak ropu a ničí obchod

Lodě řady západních zemí se začaly kvůli útokům jemenských Húsíů vyhýbat Rudému moři a raději obeplouvají celou Afriku. To však není dobré pro ekonomiku. Kvůli útokům Jemenců zdražuje i ropa.

SoI-War_23-11-01_IDF_15-01

Loď proplouvající úžinou Bab al-Mandab u jemenských břehů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Loď proplouvající úžinou Bab al-Mandab u jemenských břehů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Povstalecká skupina Húsíů ovládající severní část Jemenu pokračuje ve svých akcích, kdy ostřelují lodě, které proplouvají úžinou Bab al-Mandab mezi Jemenem a Somálskem. V reakci na její počínání už řada dopravních společností přestala využívat Rudé moře a Suezský průplav pro své cesty a raději obeplouvá celou Afriku kolem Mysu dobré naděje na jižním cípu Jihoafrické republiky. Jemenští separatisté chtějí svými akcemi tlačit na Izrael, aby ukončil rozsáhlou pozemní operaci v Pásmu Gazy.

Situaci by mohl citelně odnést Egypt, který loni na provozu přes Suez vydělal 9,4 miliardy dolarů. Dnes denně přichází o více než dvacet milionů dolarů, které si účtoval za proplutí. Navíc Suezský průplav vnímá jako svou národní hrdost a světově důležitou lodní tepnu.

Na události v Rudém moři reaguje i trh s ropou. Její ceny od začátku týdne prudce stoupají. Už v pondělí zdražil severomořský Brent o 2,6 procenta na 78,55 dolaru (zhruba 1 766 korun) za barel, zatímco barel americké lehké ropy WTI byl k dostání o 2,5 procenta dráž za 73,23 dolaru (1 647 korun).

Autor: Jan Skala

Související

Port_of_Singapore
Ekonomika

Singapur je přetížený. Viníkem jsou jemenští povstalci tisíce kilometrů daleko

Kaaba_Mirror_like
Zahraniční

Konečný účet za pekelnou pouť do Mekky: 1301 mrtvých, většina z Egypta

GQyD8ONbwAAbilm
Zahraniční

Izrael vybombardoval uprchlický tábor. Zároveň viní USA ze zadržování zbraní

profimedia-0882955200
Zahraniční

Během cesty do Mekky přišlo o život už přes 1000 lidí. Většina šla z Egypta