úterý 1. října 2024

Hurikán Helene způsobil devastaci na jihovýchodě USA. Obětí je více než 130

Hurikán Helene zasáhl jihovýchod USA s ničivou silou a zanechal za sebou více než 130 obětí. Úřady se snaží obnovit infrastrukturu, zatímco prezident Biden plánuje návštěvu nejhůře postižených oblastí.

profimedia-0914526101

Hurikán Helene zdevastoval město Asheville v Severní Karolíně.
Zdroj: Profimedia

  • Hurikán Helene zdevastoval město Asheville v Severní Karolíně.
  • Zdroj: Profimedia

Hurikán Helene, který zpustošil jihovýchod USA, si vyžádal přes 130 obětí, přičemž největší škody napáchal v Severní a Jižní Karolíně. V Severní Karolíně zahynulo nejméně 56 lidí. Bez elektřiny je stále více než milion domácností a podniků, přičemž obnovování dodávek postupuje jen pomalu.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že ve středu navštíví Severní Karolínu, kde se setká s pracovníky záchranných složek a provede leteckou prohlídku škod v Asheville. Záchranáři nadále hledají 600 pohřešovaných osob. Do oblasti bylo nasazeno více než 3 500 federálních pracovníků, aby pomohli se záchrannými a obnovovacími pracemi.

Hurikán Helene způsobil historické záplavy, které odborníci považují za bezprecedentní. Silné deště, které přinesly přes 780 mm srážek na některých místech, způsobily přetečení řek a narušení hrází. V Asheville byly poškozeny komunikace a došlo k výpadkům porodu a přerušení mobilních služeb.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper varoval, že počet obětí může ještě vzrůst, jakmile se záchranáři dostanou do odříznutých oblastí. V Jižní Karolíně bylo potvrzeno 29 obětí, včetně dvou hasičů, zatímco v Georgii zahynulo nejméně 25 lidí. Další úmrtí byla hlášena na Floridě, v Tennessee a ve Virginii.

Škody způsobené hurikánem jsou obrovské. Společnost Moody's Analytics odhaduje, že majetkové škody dosahují 15 až 26 miliard dolarů, zatímco ekonomické ztráty mohou činit až 110 miliard dolarů. Vládní agentury nyní pracují na rychlém nasazení záchranných týmů a poskytnutí pomoci postiženým oblastem.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0914082324
Zahraniční

Lesní požár v Řecku si vyžádal dva životy

profimedia-0913760769
Zahraniční Video

Záplavy po hurikánu Helene si v USA vyžádaly přes sto životů

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti