pátek 18. října 2024

Hudbu stále Češi nejčastěji poslouchají v rádiu

Hudbu poslouchají Češi denně. Nejčastěji v rádiu.

poslouchání hudby

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Anna Keibalo

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Anna Keibalo

Podle průzkumu ResSOLUTION Group hudbu denně poslouchá značná část populace. Nejčastěji ji poslouchají v rádiu. Dominuje poslech jednotlivých skladeb (18 % denně), následován playlisty (16 % denně). Téměř třetina respondentů si nedokáže představit život bez hudby.

Samostatný poslech hudby je běžnější u mladých do 34 let, kteří častěji poslouchají jednotlivé skladby, playlisty i celá alba. Starší generace preferuje rozhlasové vysílání. Pokud jde o výběr hudby, tak se Češi nejčastěji řídí podle nálady (71 %). Dalšími faktory jsou žánr a samotný interpret. Pro mladé je důležitá i příležitost, rodinná a přátelská doporučení a výsledky hudebních žebříčků.

Mezi nejpopulárnější žánry patří pop, rock, disco a filmová hudba. Mladí preferují pop, rock a rap, střední generace rock, pop a disco a starší pop, country a rock. Mladší generace preferuje zahraniční hudbu (69 %), zatímco starší věkové skupiny dávají přednost domácí produkci.

Letos plánuje téměř čtvrtina dotázaných navštívit hudební festival. Devět procent plánuje vyrazit hned na několik festivalů, zatímco 14 procent pouze na jeden. Někteří ještě váhají, zda zařadí festival do svých letních plánů.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

vodíkové technologie
Ekonomika Zelená energie

Češi věří ve vodík, ale obávají se bezpečnosti při výrobě