neděle 6. října 2024

Hrstka demonstrantů požaduje demisi před prázdným Úřadem vlády

Demisi, demisi! Tak už druhý den pokřikuje před Úřadem vlády malá skupinka demonstrantů. „Policie a novináři jsou v přesile, demonstranti vypadají trochu komicky,“ hlásí přímo z místa zdroj Minutových zpráv.

demo úřad vlády

Demonstranti jsou opět u úřadu vlády.
Zdroj: Minutové zprávy

  • Demonstranti jsou opět u úřadu vlády.
  • Zdroj: Minutové zprávy

Akce je pokračováním nedělní demonstrace Česko proti bídě, kterou na Václavské náměstí svolal Jindřich Rajchl se svou stranou PRO. Rajchl je jedním z nejaktivnějších odpůrců vlády, který využil rozkolu na dezinformační scéně k šíření vlastních nepravd. Zda i tentokrát na akci přijel v luxusním Porsche za čtyři miliony, není jasné.

Po nedělní demonstraci se vydali protestující právě k úřadu, někteří tu už strávili druhou noc. „Byl jsem tady celou noc, byla tady neskutečně pozitivní atmosféra. Budeme pokračovat tady u úřadu vlády až do středy,“ oznámil dnes po poledni předseda strany Jindřich Rajchl.

Na akci tradičně nechybí zásoby jídla, například tlačenka s cibulí k obědu, a dostatek alkoholu. Jeden z přítomných demonstrantů v živém přenosu dezinformační Raptor TV prohlásil, že štáb České televize si vyhlédl jednoho ze spících demonstrantů, naaranžoval k němu plechovky od piva a chce tak demonstranty diskreditovat. Jedná se ale jen o další dezinformaci.

Na místě je také petiční stánek strany. Zájemci se můžou podepsat pod výzvu k odstoupení vlády, petici za levné energie, další za mírové řešení konfliktu na Ukrajině, za svobodu slova nebo za nezatahování země do války. „Současná vláda ničí naši ekonomiku a ničí svobodu slova,“ vysvětlil Rajchl.

Okolí budovy uzavřela policie, na místě je podle všeho víc mužů zákona a novinářů než samotných protestujících. Ti občas vyzývají premiéra Petra Fialu, aby vyšel z budovy. Mají smůlu, už minulý týden odletěl na státní návštěvu do Asie a vrátí se 25. dubna.

Související

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GZBZmTZWwAAEHNw
Zahraniční

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb

GY6peJ3WAAAwvSX
Zahraniční

Argentinští studenti vyšli do ulic. Nelíbí se jim škrty pro univerzity