pondělí 16. září 2024

Hrozivý požár na Slovensku: Zničené památky, škody za čtvrt miliardy

Pomoc zdecimované Banské Štiavnici nabízí i Česká republiky, vyslat může především restaurátory, kteří by pomohli s obnovou zničených památek.

FrkjDJ6WIAAq9qS.jpg

Požár v Banské Štiavnici, březen 2023.
Zdroj: Twitter

  • Požár v Banské Štiavnici, březen 2023.
  • Zdroj: Twitter

Oheň se začal šířit v sobotu kolem osmé ráno a postupně kvůli větrnému počasí pohltil budovy na Radničním náměstí a na náměstí svaté Trojice. Na místě zasahovali hasičské jednotky z města i okolí, armáda, policie, Červený kříž i dobrovolníci. Požár se podařilo lokalizovat v sobotu kolem osmé večer, úplné uhašení hlásili hasiči po 24 hodinách v neděli ráno.

Plameny zničily Základní uměleckou školu, budovu Hornického muzea, dva soukromé domy a Kulturním centru. Velké škody jsou i na domu Maríny, kde požár zřejmě vznikl kvůli závadě na elektroinstalaci. Shořely tam cenné pozdně-renesanční a raně barokní malované stropy.

Poničené je také Hornické muzeum, kde požár zničil mineralogické sbírky. Podařilo se ale zachránit hornický archiv, kde jsou uložené například staré mapy regionu zapsané v UNESCO. Řada dobrovolníků pomohla zachránit sbírky z galerie Josefa Kollára.

Statistik Jan Pivareč uvedl, že žádný z dotčených objektů nebude třeba zcela zlikvidovat, bude ale nutné obnovit dřevěné stropy a krovy na všech poškozených objektech.


Při požáru se nikdo nezranil, pouze jeden hasič se nadýchal kouře.

Související

IMG_8303
Domácí Video

V Boskovicích hoří sklad textilu, na místě zasahuje několik hasičských jednotek

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami

GWrma1OW0AAoTRq
Zahraniční

Plameny zničily už 20 procent brazilského pralesa. Na vině může být žhář

1_X4NOWH3l6xYBRpqgL0Uitg
Domácí

Výstrahy meteorologů pokračují. Na vině budou znovu velká vedra