Hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, varují hasiči. Jsou potřeba změny

Požár Národního parku České Švýcarsko z léta 2022, který vyžadoval intenzivní nasazení hasičských sil, ukázal vážné nedostatky v české prevenci a hašení lesních požárů.

HZSČR

Ilustrační foto.
Zdroj: HZSČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: HZSČR

Požár v Národním parku České Švýcarsko, který v létě 2022 zničil velké množství lesa, ukázal na zásadní nedostatky v českém přístupu k hašení lesních požárů. Česká republika čelí stále vyššímu riziku lesních požárů, a proto hasiči plánují rozsáhlé změny v prevenci a zásazích, aby předešli podobným katastrofám v budoucnu.

Hasiči se zaměřují na rychlé nasazení sil, zajištění přístupových komunikací, dostatek vodních zdrojů a vytvoření protipožárních předělů. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, Vladimír Vlček, zdůraznil, že efektivní řešení problémů vyžaduje včasnou detekci požárů a zajištění adekvátní infrastruktury pro jejich likvidaci.

Od roku 2024 budou v rizikových obdobích nasazovány nové letecké prostředky včetně vrtulníků Black Hawk, které výrazně zvýší kapacitu hašení. Tyto vrtulníky budou k dispozici i pro mezinárodní pomoc a jejich náklady jsou z části kryty grantem Evropské unie. Plánuje se, že v budoucnu bude Česká republika centrem leteckého hašení ve střední Evropě s plánem na pořízení šesti velkých vrtulníků.

V rámci novely zákona o požární ochraně se hasiči zaměří na prevenci v lesích zvláštního užití, jako jsou národní parky, a na zajištění přístupových komunikací a dostatku vody. Nová pravidla mají zahrnovat i povinnost monitorovat lesní porosty a aktualizovat dokumentaci pro zásahy, aby se zvýšila připravenost na rychlé a účinné zásahy při požárech. Všechny tyto kroky by měly posílit schopnost ČR efektivně reagovat na lesní požáry a ochránit životy, majetek a přírodní prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

profimedia-0905976695
Zahraniční Video

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal desítky obětí

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0901608829
Domácí

Do výbuchu zbývají minuty. Chemička je prázdná, hasiči vozí pytle s pískem