pondělí 16. září 2024

Hrozí kolaps nemocnic. Lékaři rozepsali služby na prosinec bez přesčasů

Velké nemocnice napříč celou republikou začnou mít problémy. Šest tisíc lékařů totiž vypovědělo přesčasové služby, když se nedohodli s ministerstvem na jejich regulaci ani na navýšení platů.

surgery_donor_transplantation-840937

Operace se začnou ve velkém odkládat.
Zdroj: PxHere

  • Operace se začnou ve velkém odkládat.
  • Zdroj: PxHere

Stačí, aby jeden lékař onemocněl nebo z nějakého jiného důvodu nemohl přijít do práce, a celé oddělení se zhroutí. Tak neradostně vypadají vyhlídky českých nemocnic na příští měsíc. Lékaři, kteří už několik týdnů hrozí tím, že přestanou sloužit přesčasy, nakonec své výhrůžky splní. Včera byl totiž poslední den, kdy bylo možné rozepsat smlouvy na prosinec, a protože ministerstvo zdravotnictví odmítlo splnit požadavky, které lékaři nastolili, přesčasy v rozpisech nefigurují.

Důsledek podle České lékařské komory bude dalekosáhlý. Jak uvedlo vedení organizace, není možné v současné situaci ani garantovat, že bude akutní péče v rozsahu, na který byli pacienti zvyklí. Ve velkém se začnou rušit plánované operace napříč všemi odděleními, takže omezení se dotknout například chirurgie, ortopedie, pediatrie, gynekologie, interny a anesteziologicko-resuscitačních oddělení. Přesčasovou práci k 1. prosinci vypovědělo v celé České republice více než šest tisíc lékařů.

Ti tímto krokem chtějí docítit vyšších mezd a regulace přesčasových hodin. O jejich snížení bylo ministerstvo ochotné jednat, o navýšení platů nikoliv.

Autor: Jan Skala

Související

Boeing_Virginia_Headquarters
Ekonomika

Zaměstnanci Boeingu jdou do stávky. Odmítli nabízené navýšení mezd

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

Marian Jurečka.
Domácí

Jurečkovo ministerstvo chce rozdávat. Minimální mzda poroste skoro o dva tisíce

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Zdraví

Zdravotnictví míří k digitalizaci. Co přinese novela zákona?