pondělí 16. září 2024

Hradec Králové bude mít modernizovanou hvězdárnu

Historickou budovu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové čeká modernizace. Její nová podoba vzešla z architektonické soutěže.

návrh budoucí podoby Hvězdárny a planetária HK 2or

Návrh budoucí podoby hvězdárny.
Zdroj: Královéhradecký kraj

  • Návrh budoucí podoby hvězdárny.
  • Zdroj: Královéhradecký kraj

Vítězný ateliér navrhl citlivé řešení rekonstrukce historické budovy s ohledem na okolí hvězdárny.

„Královéhradecká hvězdárna a planetárium je instituce, která dlouhodobě přitahuje a edukuje velké množství návštěvníků z řad laické veřejnosti. Naším cílem je nabídnout návštěvníkům ještě atraktivnější prostředí, čehož docílíme rekonstrukcí celého objektu hvězdárny a jejího okolí. Instituce si ve svých prostorech našla osvědčený způsob provozu, který by měl být velmi citlivě reflektován v projektové dokumentaci. Těší mě proto, že jsme architekta stavby vybrali cestou architektonické soutěže, která všechna důležitá kritéria zohlednila. Za dobu své existence se budova hvězdárny stala jednou z dominant jižního okraje města Hradce Králové. Modernizace bude z této skutečnosti vycházet a respektovat ji,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Celková cena modernizace se aktuálně odhaduje na 160 milionů korun. Přesnou výši nákladů stanoví až veřejná zakázka na stavební část. Tu by kraj mohl začít soutěžit v roce 2025.

Související

Hradec Králové
Domácí

Hradec přijde o sdílené elektrokoloběžky. Zbydou kola

profimedia-0888702726
Krimi

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud

Obchvat Jaroměře byl zprovozněn
Domácí

Jaroměř má hotový obchvat

profimedia-0897845680.jpg
Fotbal Chance liga

Baník v závěru využil přesilovku, Budějovice znovu dostaly nářez