pátek 20. září 2024

Hradec Králové bojuje s gastroodpadem

Hradecké služby začaly po městě postupně rozmísťovat 205 speciálních nádob na třídění gastroodpadu, neboli biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní. Hnědé nádoby s pákovým uzávěrem budou umístěny v místech s tříděným odpadem.

V ulicích Hradce Králové přibilo více jak 200 speciálních nádob na gastroodpad.

Hradecké služby spustily sběr gastroodpadu
Zdroj: hradeckralove.org

  • Hradecké služby spustily sběr gastroodpadu
  • Zdroj: hradeckralove.org

Cílem je nížení produkce nevyužitelného odpadu. Speciálně uzavíratelné nádoby budou vyváženy v zimním období jednou týdně. „Rozbor ukázal, že 30 % bioodpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Hradce Králové Lukáš Řádek. Zájem o tuto službu prokázal dřívější pilotní projekt.

Nádoby budou občanům k dispozici ve stálých stanovištích s kontejnery, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb.

Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služby, jako například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.

Související

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

Hradec Králové
Domácí

Hradec přijde o sdílené elektrokoloběžky. Zbydou kola

profimedia-0888702726
Krimi

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud