Cílem je nížení produkce nevyužitelného odpadu. Speciálně uzavíratelné nádoby budou vyváženy v zimním období jednou týdně. „Rozbor ukázal, že 30 % bioodpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Hradce Králové Lukáš Řádek. Zájem o tuto službu prokázal dřívější pilotní projekt.
Nádoby budou občanům k dispozici ve stálých stanovištích s kontejnery, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb.
Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služby, jako například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.