Hradec Králové bojuje s gastroodpadem

Hradecké služby začaly po městě postupně rozmísťovat 205 speciálních nádob na třídění gastroodpadu, neboli biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní. Hnědé nádoby s pákovým uzávěrem budou umístěny v místech s tříděným odpadem.

V ulicích Hradce Králové přibilo více než 200 speciálních nádob na gastroodpad.

ilustrační foto
Zdroj: hradeckralove.org

  • ilustrační foto
  • Zdroj: hradeckralove.org

Cílem je nížení produkce nevyužitelného odpadu. Speciálně uzavíratelné nádoby budou vyváženy v zimním období jednou týdně. „Rozbor ukázal, že 30 % bioodpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Hradce Králové Lukáš Řádek. Zájem o tuto službu prokázal dřívější pilotní projekt.

Nádoby budou občanům k dispozici ve stálých stanovištích s kontejnery, zejména tam, kde se třídí sklo. „Do nádob bude možné umísťovat rostlinný i živočišný odpad z kuchyně, jako jsou zbytky jídel, zbytky ze zpracování ovoce a zeleniny, malé kosti, mléčné výrobky nebo také potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Důležité je, aby sem veškeré věci dávali občané bez obalů,“ uvádí Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb.

Do budoucna uvažuje město společně s Hradeckými službami ještě o rozšíření služby, jako například zajištění menších nádob na gastroodpad i do domácností.

Související

Cyklisté
Domácí

Na Královéhradecku vzniknou parkoviště pro turisty nebo stezka Via Sacra

kontejnery
Domácí Ekologie

Česko chystá odpadovou revoluci

1280px-R52_Rajhrad
Domácí

Dostavba dálnice D52 se blíží. I tak ale ještě potrvá sedm let

sky_blue_bright_clouds_lines_streaks_white_glistening-932450
Zahraniční

Zelené šílenství pokračuje. EU chystá další povolenky, tentokrát v letectví