Hrad Karlštejn letos nabídne nové expozice

Karlštejn dlouhodobě patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek České republiky. V letošní turistické sezóně nabídne spoustu novinek. Jednou z nich je expozice o historii vinařství. Jaké další novinky se chystají?

Karlštejn

Karlštejn
Zdroj: unsplash.com

  • Karlštejn
  • Zdroj: unsplash.com

Již od konce dubna se můžete těšit na nové expozice a zázemí. V suterénu Karlštejna vznikne nové návštěvnické centrum i expozice o vzniku a minulých obnovách hradu. Zájemci si budou moci také prohlédnout výstavu o historii vinařství na Karlštejně. Pod nádvořím v nově objevených prostorách bude pak expozice věnovaná kamenickým prvkům. V suterénu Císařského paláce se dokončuje multifunkční sál se zázemím.

Hrad Karlštejn je veřejnosti přístupný nepřetržitě od roku 1905 a patří tak k jedněm z nejdéle zpřístupněných památek na území Česka.

„Letošní rok je pro nás významný, Národní památkový ústav si připomíná dvacet let od svého vzniku a v rámci celoročních oslav připravuje řadu akcí pro odbornou veřejnost i pro návštěvníky památek. Věřím, že návštěvníci ocení nejen nové moderní návštěvnické centrum na hradě Karlštejně, ale i instalace konventu v Kladrubech a opatské rezidence v Plasích či na zámku v Telči, kde navíc vzniká i zimní prohlídková trasa v podobě zámeckého muzea,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Hrady, zámky a další památky ve správě ústavu se 1. dubna naplno otevřou návštěvníkům. Navíc o víkendu 22. až 23. dubna a na Den dětí budou mít všechny děti vstup na památky zdarma.

Aktuální ceny vstupného na základní okruh hradu Karlštejn:

Dospělí od 25 do 64 let: 260 korun

Senioři 65+, mládež od 18 do 24 let a držitelé průkazů ZTP, ZTP/P: 210 korun

Děti od 6 do 17 let - 80 korun

Autor: HT
Zdroj: www.npu.cz

Související

Z výstavy Čingischán
Ostatní Výstava

Národní muzeum na příští rok chystá velkou výstavu o Čingischánovi

Vítkův hrádek
Domácí

Nejvýše položená zřícenina hradu chátrá, obec vyhlásila veřejnou sbírku

Zřícenina hradu Helfštýn
Domácí Tipy na výlety

Nejnavštěvovanější památkou Olomouckého kraje zůstává Helfštýn

Český Krumlov
Domácí

Cestovní ruch v Česku roste. Zatím však jen z vlastních řad