pondělí 8. července 2024

Hra, která změnila svět. Tetris slaví 40 let

Nejznámější videohra se zrodila přesně před 40 lety. Tetris se stal průkopníkem.

Hra Tetris

Hra Tetris
Zdroj: Flickr

  • Hra Tetris
  • Zdroj: Flickr

Na den přesně roku 1984 se na světové scéně objevil Tetris, dílo sovětského programátora Alexeje Pažitnova (69). Tetris, s jeho jednoduchým, ale geniálním konceptem skládání padajících bloků do kompletních řad, se rychle stal globálním fenoménem. Hra vznikla v prostředí ruské akademie věd, kde Pažitnov pracoval jako výzkumník. Jeho inspirací byla desková hra Pentomino, kde hráči skládali různé tvary do pravoúhlého rámu. Pažitnov tuto myšlenku přetavil do digitální podoby a vytvořil Tetris, který byl zpočátku dostupný na sovětských počítačích Elektronika 6M.

Prvním významným milníkem bylo uvedení hry na západní trhy. V roce 1988 získala práva na Tetris společnost Nintendo, která hru uvedla na svou přenosnou konzoli Game Boy. Tento krok způsobil obrovský boom a Tetris se stal jednou z nejprodávanějších a nejhranějších her všech dob. Miliony lidí si oblíbily tuto jednoduchou, ale návykovou hru, která byla ideální pro krátké herní seance na cestách i delší sezení doma.

Za uplynulých 40 let se Tetris neustále vyvíjel a přizpůsoboval novým technologiím. Od svého debutu na Game Boyi se hra objevila na téměř každé herní platformě, od počítačů přes konzole až po mobilní telefony. Moderní verze Tetrisu nabízejí různé herní módy, online multiplayer a dokonce i virtuální realitu. I přes tyto inovace zůstává základní princip hry nezměněn. Jde stále o skládání různě tvarovaných bloků do řad.

Alexej Pažitnov, tvůrce Tetrisu, nikdy nečekal, že jeho hra dosáhne takového úspěchu. V roce 1996 se přestěhoval do Spojených států, kde pokračoval v práci v herním průmyslu. Dnes je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností v historii videoher a jeho přínos je oceněn nesčetnými cenami a uznáními. Loni byl na streamovací službě Apple TV+ uveden snímek Tetris, pojednávající o vzniku této videohry s Taronem Egertonem v hlavní roli.

Autor: Šimon Mitro

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida

Zpěvačka Zuzana Navarová by oslavila 65. narozeniny.
Hudba

Jedna z nejosobitějších zpěvaček by dnes oslavila 65. Před lety ji ale zabila rakovina