úterý 2. července 2024

Houbařská sezona začíná. Mapa ukáže, kde rostou

Český hydrometeorologický ústav opět spustil mapu růstu hub. Na řadě míst v Česku už jsou vhodné podmínky pro houbaření.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) opět spustil mapu růstu hub. Ta hodnotí vláhové podmínky pro růst hub na základě srážek za posledních třicet dní a průměrných teplot za poslední týden. Výpočet pravděpodobnosti růstu hub je prováděn ve spolupráci s Českou mykologickou společností.

Nejvíce se houbám daří po vydatných deštích a následném teplém počasí. Klíčovým faktorem pro tvorbu mapy je hodnota API30, která hodnotí nasycení půdy srážkami. Tento index je korigován podle průměrných teplot posledních sedmi dní, protože vyšší teploty zvyšují výpar vody, což ovlivňuje růst hub.

Podle mapy jsou momentálně vhodné podmínky pro růst hub především na Vysočině, v Jeseníkách, v Krušných horách či na Šumavě. Mapu najdete zde. Kromě houbové mapy nabízí ČHMÚ také mapy výskytu klíšťat, komárů, kůrovce, pylů či zátěže. Klíšťata jsou podle mapy aktivní po celé republice. Nejvíce však na Moravě a Slezsku. Největší aktivita komárů je v Zlínském kraji.

Autor: Šimon Mitro

Související

slunečnice
Světové dny

Den druhé poloviny roku

déšť
Domácí

Meteorologové rozšířili výstrahu, čekají nás vedra a silné bouřky

Všeteč, FB  Fanda Faktor.jpg
Domácí Aktualizujeme

Z oblohy padají obří kroupy, odborníci varují před supercelami

bouřka
Domácí Počasí

Silné bouřky udeří v pátek odpoledne, varují meteorologové