pátek 18. října 2024

Houbaři mají pro letošek smůlu. Kalamita zavřela lesy u Jablunkova

Následky větrné smršti, které se prohnala přes Beskydy, budou podle lesníků patrné ještě několik let. Do konce listopadu platí zákaz vstupu do lesa v Jablunkovském průsmyku.

image_6483441

Lesníci musí na Jablunkovsku zlikvidovat velké množství popadaných stromů.
Zdroj: Lesy ČR

  • Lesníci musí na Jablunkovsku zlikvidovat velké množství popadaných stromů.
  • Zdroj: Lesy ČR

Kvůli polomům, které způsobila větrná smršť poslední srpnový víkend, si houbaři letos do lesa po obou stranách Jablunkovského průsmyku na houby nezajdou. Jablunkovská radnice totiž do těchto míst na popud Lesů České republiky vyhlásila zákaz vstupu.

„Nejprve jsme odstranili dříví z cest a ještě nejsme u konce. Dostali jsme se ale už do většiny porostů, takže  máme přesnější odhad objemu poškozeného dříví. Zpracovat je třeba asi 40 tisíc metrů krychlových dřeva. V lesích se rozbíhají práce harvestorů i těžebních dělníků, máme v porostech traktory, lanové systémy a ze svahů začnou stahovat dříví i koně,“ řekl Oldřich Gajdušek, lesní správce z Jablunkova.   

Nejvíce poškozené jsou lesy na východní straně Moravskoslezských a na západní straně Těšínských Beskyd. Lesníci upozornili, že i když následky smrště stihnou v příštích týdnech odstranit, bude mít kalamita dohru další léta. Vstup do lesa pak bude možný s vysokou ostražitostí, protože stromy zůstanou nestabilní a bude hrozit jejich vyvrácení.

Autor: Jan Skala

Související

úvodní
Zahraniční Video

Ikonickou Bondi Beach a další pláže uzavřel nález tisíců dehtových koulí

les
Domácí Příroda

Lesy ČR musí zaplatit pokutu za zanedbaný boj s kůrovcem

GUcPcMPXUAI_n7j
Zahraniční Video

Katy Perry má problém se baleárskými úřady, natočila klip v chráněné oblasti

Holzhau
Domácí

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách