pondělí 16. září 2024

Hotovo. Češky zvládly i finále a postupují do hlavní fáze kvalifikace o MS

Basketbalistky porazily v napínavém souboji Jižní Koreu 73:67, turnaj v Mexico City vyhrály bez jediné porážky

profimedia-0883310628.jpg

Finálový duel předkvalifikace o MS výrazně ovlivnila v závěru pětibodovou šňůrou Gabriela Andělová (na snímku v přípravě s Finskem).
Zdroj: profimedia

  • Finálový duel předkvalifikace o MS výrazně ovlivnila v závěru pětibodovou šňůrou Gabriela Andělová (na snímku v přípravě s Finskem).
  • Zdroj: profimedia

Týmový výkon. Finálové drama v Mexico City nakonec na svoji stranu překlopily české hráčky. Díky dobře zvládnutému závěru porazily Jižní Koreu 73:67 a postoupily do hlavní fáze kvalifikace o světový šampionát v roce 2026.

Basketbalistky prolétly turnajem bez jediné prohry, zvítězily pětkrát za sebou. Výrazně pomohlo, že se reprezentace mohla opřít o kvalitní široký kádr. „Časté střídání bylo zásadní moment. I když šla základní sestava dolů, tak to nebylo poznat, a musím pochválit hráčky z lavičky, že to oživily a pak začaly padat trojky. Korejky byly více unavené. Byla to týmová práce,“ vyzdvihla trenérka Romana Ptáčková.

Začátek finálového zápasu nabídl hodně důrazu i špatné střelby. Po úvodní čtvrtině na světelné tabuli svítilo skóre 13:10 pro Česko. Svěřenkyně Romany Ptáčkové ve druhé periodě odskočily na rozdíl devíti bodů, potom ale začaly mít navrch Asiatky. Do poločasu snížily a třetí desetiminutovce se dostaly do vedení. Hodně jim pomohla sedmibodová šňůra a proměňované trojky.

Napínavá zápletka pokračovala i v poslední části. Korejky se znovu posunuly až do šestibodového náskoku, Češky ale kritický moment zvládly. Rozdíl rychle umazaly a za stavu 59:60 přišel rozhodující úder. Andělová dala trojku, poté proměnila nájezd a osmibodovou šňůru dokonala dalším tříbodovým košem Stoupalová - 67:60. Poslední dvě minuty si už české basketbalistky vítězství a postup pohlídaly.

Předkvalifikace o MS 2026 - finále turnaje v Mexico City (postupuje jen vítěz):

Česko – Jižní Korea 73:67 (10:7, 31:26, 47:51), nejlepší střelkyně: Andělová 15, Stoupalová 15 - Pak Či-su 22, Pak Či-hjun 14

Autor: Evžen Zavadil

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

Češky ovládly turnaj Euro Hockey Tour
Hokej

Hokejistky si podmanily turnaj ve Švýcarsku